Poljska biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem je navedeno da su potrebna “daljnja arhivska istraživanja” kako bi se procijenila nova optužba, temeljena na zapisima komunističke tajne policije, da je sveti Ivan Pavao II. prikrivao seksualno zlostavljanje djece od strane svećenika dok je služio kao nadbiskup Krakova.

Optužba je iznesena u dokumentarnom filmu emitiranom 6. ožujka na poljskoj televiziji TVN24.

U istom su dokumentarcu navedena još dva slučaja u kojima je nadbiskup Wojtyla navodno premjestio vlč. Eugeniusza Surgenta i vlč. Jozefa Loranca u nove župe iako je znao da su bili optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Međutim, kako se spominje u priopćenju Poljske biskupske konferencije, optužbe za ta dva slučaja bile su već iznesene krajem prošle godine te ubrzo nakon toga opovrgnute od strane dvojice istraživačkih novinara.

Jedina nova optužba iznesena u dokumentarcu odnosila se na navodno prikrivanje zlostavljanja koja je navodno počinio vlč. Boleslaw Saduś. U dokumentarcu je navedeno da je Wojtyla znao da je Saduś optužen za seksualno zlostavljanje dječaka, ali ga je preporučio jednoj biskupiji u Austriji, a da nije proslijedio tu informaciju.

Međutim, ovaj treći slučaj “nije predstavljen na temelju tužiteljske ili sudske istrage, već na temelju dosjea sigurnosnih službi Narodne Republike Poljske”, stoji u priopćenju biskupe konferencije, u kojem se dodaje da je “na temelju izvora predstavljenih u filmu nemoguće odrediti kvalifikaciju djela koja se pripisuju vlč. Saduśu.”

U priopćenju je također istaknuto kako danas postoji „mnogo veća društvena svijest o posljedicama seksualnog zlostavljanja“ te da je Crkva „razvila procedure i načine da odgovori i pomogne“.

“Svima koji još osjećaju posljedice jer su im svećenici u prošlosti na ovaj način nanijeli štetu, mi kao Crkva pružamo prihvaćanje, slušanje i podršku”, poručuju iz Poljske biskupske konferencije.