Nakon što je Britanska vlada 11. prosinca objavila detalje plana legalizacije homoseksualnih brakova, koji je najavljen za 2015. godinu, Anglikanska crkva oštro je odbila provoditi takve zahtjeve kao i velik broj drugih vjerskih zajednica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, jedina je ona kao službena državna crkva uspjela ishoditi i zakonsku zabranu vršenja obreda vjenčanja među osobama istog spola. To znači da će svaki homoseksualni brak sklopljen u Anglikanskoj crkvi biti protupravan tj. nelegalan, te neće uživati nikakva zakonska prava.

Zašto je uopće  bitna zakonska zabrana?

Zakonska zabrana zapravo omogućuje djelotvornu zaštitu Engleske crkve od možebitnih tužbi, jer kao službena nacionalna crkva ima dužnost vjenčati one vjernike koji to od nje zatraže. Ako ne bi postojala zakonska zabrana, svaki vjernik kojemu bi crkva odbila dati istospolno vjenčanje mogao bi podnijeti tužbu za diskriminaciju i povredu svojih prava.

Državna tajnica za kulturu Maria Miller istaknula je u svom priopćenju javnosti da je ovakva zakonska zaštita rezultat snažnog protivljenja Anglikanske crkve da provodi praksu sklapanja istospolnih brakova. Dodala je: “Vjerske slobode zaštićene su europskim pravom i država ne može nijednoj zajednici nametati sklapanje istospolnih brakova, ali zato može ponuditi mogućnost izbora.” Tako bi sve vjerske zajednice koje odluče dopustiti sklapanje istospolnih brakova dobile i zakonsku podršku.

Druge vjerske zajednice u zemlji nisu dobile takvu zakonsku zaštitu uključujući i Rimokatoličku crkvu u Engleskoj koja je uspjela pribaviti čak 600.000 potpisa protiv spomenutog zakonskog prijedloga. Njima je ostavljena mogućnost izbora tzv. „opt- in/opt-out“ sistema u kojem mogu proizvoljno odlučiti žele li se prikloniti novom zakonskom shvaćanju braka i dopustiti vjenčanja između osoba istoga spola ili će ostati pri dosadašnjem uvriježenom stajalištu koje brak definira kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene.

Što su rekle druge vodeće vjerske zajednice o ovom pitanju?

Nadbiskup Peter Smith, potpredsjednik Katoličke biskupske konferencije u odgovoru Vladi rekao je: “U interesu uvažavanja jedinstvenosti braka kao civilne institucije za opće dobro društva, mi snažno pozivamo Vladu da ne nastavi sa zakonskim prijedlogom koji bi omogućio svim parovima, bez obzira na spol, da imaju građansko vjenčanje.”

Islamsko vijeće Velike Britanije odbilo je dati podršku novom zakonskom prijedlogu nazivajući ga “nepotrebnim i nekorisnim”. Homoseksualni parovi u Velikoj Britaniji već uživaju sva prava kao i heteroseksualni i to u vidu tzv. civilnog partnerstva.

Među Židovima, Liberalna i Reformirana sinagoga je podržala gay brak, dok se Velika sinagoga tomu protivi. Glavni rabin Lord Sacks još se ima izjasniti o zakonskim prijedlozima.

Gospodin Singh, voditelj Mreže Sikha, izjavio je kako će gay brak “razvodniti” definiciju braka u vjerskim spisima.

J.J. | Bitno.net