Grko-melkitski patrijarh u Damasku Gregorio III. Laham u božićnoj je poruci, upućenoj svim ljudima dobre volje, pozvao na mir i pomirbu. Anđeoski pjev u Božićnoj noći – piše patrijarh – zadivljuje naše srce i dušu a pjevamo ga i mi u svim svojim nevoljama: „Slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje“, i u svojoj patnji ovih tragičnih dana koju proživljavamo na našem Bliskom istoku i posebice u Siriji. Taj pjev je trajan poziv na veličanje Boga našega Stvoritelja, da se zauzimamo za mir na zemlji, za dobru volju među ljudima te da u svakom od nas vlada radost i mir našega Gospodina – stoji u patrijarhovoj božićnoj poruci.

On je naime naš mir – veli sveti Pavao – on koji je od obadvaju naroda učinio jedan tim što sruši pregradu koja ih je rastavljala – neprijateljstvo – … da od dvaju naroda stvori, u sebi, jednoga novoga čovjeka, tvoreći mir (usp. Ef 2, 14-15). Sveti Pavao tako sažima Isusovo rođenje i poslanje, a to je pomirba između Boga i ljudi. Krist ruši zid neprijateljstva između naroda i naviješta mir, povjeravajući nama službu pomirenja – istaknuo je patrijarh.

A na to nas je i ni na što drugo pozivao sveti otac papa Benedikt XVI. u svakom trenutku svojega posjeta Libanonu: „Ne osveti! Da praštanju!Jer jedino dan i primljen oprost postavlja trajne temelje pomirbe i mira za sve.“ A nama je neizmjerno potrebna pomirba, mir u našem arapskom svijetu, posebice u Siriji, gdje je jedini put spasa – tvrdi patrijarh.
Dragi prijatelji, svim muškarcima i ženama čestitamo lijepe i svete blagdane rođenja Našega Gospodina i blagoslivljamo vas, naše prijatelje posvuda koji podupirete naše projekte i posebice našu prisutnost među izbjeglicama i pogođenim osobama u Siriji. Budite mirotvorci i ujedinite se s nama u žarkoj molitvi za pomirbu, ljubav i mir među ljudima dobre volje. Krist je rođen, slavite ga! Sretan Božić, sretna i sveta Nova 2013. godina – zaključio je patrijarh Gregorio III. Laham.