– Od nas očekuje da budemo mirotvorci u ovoj podijeljenoj zemlji, podijeljenoj ideologijama, podijeljenoj takvim strašnim naoružanjem. Stoga mislim da je došao navijestiti vrijednost mira u ovom dijelu istočne Azije gdje postoje napetosti između Kine, Japana i Južne i Sjeverne Koreje – rekao je biskup, dodajući da je prema njegovu mišljenju Papa osjetio da je trenutak da se poduzmu hrabri napori ili hrabri koraci prema stvarnom miru.

Biskup Kang U-il upozorio je i da je pitanje mira, pitanje pravde, tumačeći da se Južna Koreja suočava s brojnim problemima na društvenoj, gospodarskoj i drugim razinama.

– Zemlja je postigla visoku razinu gospodarskoga razvoja, ali je u porastu i broj onih koji sebe smatraju nižom klasom, koji se osjećaju ugroženima u svojim ljudskim pravima i ostvarivanju dostojanstvenog života – ističe biskup biskupije Cheju.

Zato je za biskupa ključno pitanje kako se shvaća blagostanje društva jer ako postoje teške napetosti i tuga među ljudima u zemlji, ne može se ostvariti mir s drugim državama. Biskup Kang U-il u razgovoru je istaknuo i primjer koji je papa Franjo za svoga boravka Koreji dao tamošnjoj Crkvi ali i političkome vodstvu: Papa je u svojim susretima i nastupima bio otvoren prema svima bez pokazivanja bilo kakvoga autoritarnog stava.

Biskup će, prema vlastitim riječima, uvijek pamtiti Papin zagrljaj nakon mise s mladima. Grljenje nije uobičajena gesta u Koreji, rekao je biskup Kang U-il, “ali to je bila istinska očinska gesta koju neću zaboraviti”.

IKA/Bitno.net