Malta-harbour

Parlament Malte donio je jučer zakon kojim su u toj otočkoj državi legalizirane homoseksualne zajednice koje će moći i usvajati djecu.

Za zakon kojim su ozakonjena civilna partnerstva homoseksualaca glasalo je 37 zastupnika u parlamentu koji broji njih ukupno 69. Članovi oporbene Nacionalističke stranke nisu glasali protiv zakona, nego su bili suzdržani zbog neslaganja s odredbama koje homoseksualcima omogućuju usvajati djecu.

Inače, parlament Malte je pokušao ta zakon progurati još ranije, ali ga je odbio potpisati tadašnji predsjednik George Abela, navodeći kako je on u suprotnosti s njegovim moralnim uvjerenjima. Abelu je nedavno zamijenila predsjednica Marie Louise Coleiro Preca (na Malti predsjednika predlaže vlada, a nominaciju odobrava parlament) koja je ranije isticala kako će potpisati taj zakon, što se sada i dogodilo.

Osim Abele, glasni protivnik zakona bila je Katolička Crkva koja se preko biskupa Charlesa Sciclune suprotstavila mogućnosti usvajanja djece za homoseksualne parove. Biskup Scicluna je u nekoliko navrata poručio kako se i papa Franjo osobno zauzeo da odredba o usvajanju djece ne bude usvojena. Unatoč tome, parlament države u kojoj se većina stanovnika deklarira katolicima, usvojila je ovakav zakon.

G. An. | Bitno.net