Trgovanje je ljudskim bićima sramotna djelatnost – ustvrdio je papa Franjo govoreći sudionicima na plenarnoj skupštini Papinskoga vijeća za pastoral selilaca, koje je u petak 24. svibnja prije podne primio u audijenciju u Vatikanu.

Potvrđujem da je trgovanje osobama gnjusna djelatnost, sramota za naša društva koja se smatraju civiliziranima. Izrabljivači bi i klijenti na svim razinama morali učiniti ozbiljan ispit savjesti pred sobom i pred Bogom – kazao je Sveti Otac govoreći o trgovcima ljudskim tijelom istaknuvši da je nažalost pojava u porastu.

Govoreći o zauzimanju Crkve u borbi protiv trgovine ljudskim bićima, Papa je rekao da Crkva neprestano poziva da se štiti dostojanstvo i središnjost svake osobe, poštujući temeljna prava. U današnjem se svijetu mnogo govori o ljudskim pravima, a koliko se činjenično gazi po ljudskom dostojanstvu! Izgleda da u svijetu veličanja ljudskih prava jedino novac ima pravâ. Draga braćo i sestre, živimo u svijetu gdje gospodari novac, živimo u svijetu, u kulturi gdje vlada obožavanje novca – ustvrdio je Papa.

Govoreći o žrtvama trgovine, Papa je pozvao vlade i cijelu međunarodnu zajednicu da štite dostojanstvo žrtava, poboljšaju kvalitetu njihova života te da se sučele s novim oblicima modernoga progona, ugnjetavanja i ropstva. Riječ je o osobama potrebnima solidarnosti i potpore, čije stanje zahtijeva žurne pothvate, ali i naročito razumijevanje i dobrotu. Bog je dobar: oponašajmo Boga. Ne može se biti ravnodušni pred njihovim stanjem – kazao je Sveti Otac.

Govoreći o potpori onima koji su primorani napustiti vlastitu državu i živjeti između iskorijenjenosti i integracije, Papa je zahvalio svima koji se u Crkvi zauzimaju za poboljšanje njihova stanja. Kršćanska samilost, suosjećanje s trpećim, poglavito se očituje u upoznavanju čimbenika koji potiču nasilno iseljavanje i u davanju glasa onima čiji se krik bola i ugnjetavanja ne može čuti. Vaša je zadaća i da kršćanske zajednice učinite osjetljivima prema trpećoj braći – istaknuo je Papa.

Papa je govorio o ranama poput nasilja, izrabljivanja, gubitaka obiteljske ljubavi, bježanja od kuće, nesigurne budućnost živeći u izbjegličkim logorima. Te rane zahtijevaju posebnu pastoralnu skrb koja poštuje njihove tradicije i slijedi ih u skladnom uključivanju u crkvene stvarnosti u kojima žive. Neka kršćanske zajednicu budu istinsko mjesto prihvata, slušanja i zajedništva. Dragi prijatelji, ne zaboravite tijelo Kristovo, a izbjeglice su njegovo tijelo – kazao je Sveti Otac pozivajući sve da u očima izbjeglica otkriju tračak nade.

Divim se hrabrosti svih koji se nadaju da postupno mogu obnoviti normalan život, iščekujući da ga radost i ljubav ponovno uveseljavaju. Svi možemo i moramo podupirati njihovu nadu – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)