„Boli me kada se ljudi iz Crkve, svećenici, biskupi, kardinali, voze u luksuznim automobilima, daleko od toga da pružaju primjer siromaštva“, rekao je papa Franjo u novoj knjizi Od siromaha do pape, od pape do svijeta.

Knjiga je nastala kao projekt francuske udruge Lazare, koja je organizirala četiri virtualna sastanka Pape i siromašnih građana iz 80 država svijeta na kojima je Papa odgovorio na stotinu njihovih pitanja. Odgovori Svetog Oca ukoričeni su u knjizi koja će na svjetlo dana izaći 1. travnja.

Odgovarajući na pitanje o svojoj plaći Sveti Otac je kazao kako ne prima „ni centa“.

„Nahrane me, a ako nešto trebam, samo to zatražim… Usput budi rečeno, uvijek mi kažu ‘da’. Nitko se ne želi svađati s papom”, kazao je Franjo.

“Moje siromaštvo je fiktivno jer mi ničega ne nedostaje. No pomalo je apsurdno to da za sve moram pitati. To me čini manje samodostatnim“, priznao je.

Govoreći o svojoj dnevnoj rutini Papa je kazao kako se ustaje malo nakon 4 sata zbog čega je ujutro ponekad „pravi zombi“.

Rano buđenje utječe na to da tijekom molitve „ponekad zaspe“. Otkrio je i kako ne oblači tradicionalne bijele hlače koje je nosio njegov prethodnik, papa Benedikt XVI. „Nisam sladoledar“, rekao je.

Na pitanje o svojim manama, Franjo je kazao: „Usijane sam glave, nestrpljiv. Ponekad žurim s odlukama.”

Papa za sebe kaže da je „sanjar“ te da je mu je jedan od omiljenih pjesnika Francuz Charles Pierre Baudelaire.

Upravitelj udruge Lazare, Loic Luisetto, o Franji je kazao kako je „jednostavan čovjek s briljantnim smislom za humor“.

„Dali smo mu malo dugme koje je mogao koristiti ako ne želi odgovoriti na pitanje. Nijednom ga nije upotrijebio“, rekao je Luisetto.