Papa Franjo izjavio je danas kako bi htio posjetiti glavni grad Ukrajine Kijev, ali da je za to potreban pravi trenutak.

Sveti se Otac na temu osvrnuo tijekom susreta s oko 200 djece koja su Vatikan posjetila u sklopu inicijative “Treno dei Bambini”, tj. “Dječji vlak”.

Radi se o programu koji u suradnji s talijanskim željeznicama provodi Papinsko vijeće za kulturu, a u njemu sudjeluju djeca različitih vjera s periferija talijanskih gradova, javlja Vatican News. Ove godine održano je 8. izdanje inicijative nakon pauze zbog pandemije.

Papa je tijekom susreta odgovarao na različita pitanja koja su mu djeca postavljala. Među njima bio je i dječak Sachar, izbjeglica iz Ukrajine, koji je poručio: “Nemam pitanje već jedan zahtjev: možete li doći u Ukrajinu i spasiti djecu koja tamo sada pate?”

Sveti Otac odgovorio je Sacharu kako “puno razmišlja o ukrajinskoj djeci” te da je iz tog razloga poslao “neke kardinale kako bi pomogli i bili blizu ljudima, osobito djeci”.

“Volio bih doći u Ukrajinu no moram čekati trenutak kada ću to napraviti, shvaćaš, jer nije jednostavno donijeti odluku koja može učiniti više štete cijelom svijetu nego koristi. Moram pričekati pravi trenutak za to. Idući tjedan primit ću predstavnike ukrajinske vlade, oni dolaze na razgovor te ćemo se dotaknuti i mog mogućeg posjeta. Sačekajmo i vidimo što će se dogoditi.”

Inače, ruska invazija na Ukrajinu traje već 100 dana. Procjene govore o tisućama ubijenih civila i vojnika, a oko sedam milijuna Ukrajinaca izbjeglo je iz zemlje.