Povodom 25. svjetskog kongresa Apostolata mora – Stella Maris, koji se od 2. do 5. listopada održava u Glasgowu, u Škotskoj, papa Franjo je sudionicima skupa uputio pozdrav, zajedno sa zahvalom za svjedočanstvo vjere i bezbrojna djela plemenitosti i milosrđa koja su – kako je napisao – brojni kapelani i volonteri iskazali tijekom proteklih stotinu godina prema onima koji rade na našim morima i našim plovnim putovima, a za dobrobit svih nas.

Papa je u pismu primijetio kako se organizacija Stella Maris razvila te postala vrlo raširena pružajući duhovnu, psihološku i materijalnu pomoć, na brodovima i na kopnu, bezbrojnim pomorcima i pomorskom osoblju različitih nacionalnosti i vjerskih tradicija. Podsjetio je, osim toga, da se oko 90% robe u svijetu prevozi brodovima, što omogućuje svakodnevni rad više od milijun i pol ljudi. Njihovo je stanje pogoršano pandemijom, a ono je na srcu pape Franje zbog čega im je ponovno izrazio blizinu.

Unatoč napretku tehnologije – napisao je Papa – brojni su pomorski radnici izloženi ne samo izazovima zbog odvojenosti od njihovih zemalja podrijetla, nego i dalje trpe zbog niza nepravednih radnih uvjeta i drugih uskraćivanja. Sve je to – dodao je – još pogoršano posljedicama klimatske promjene.

Osim toga, šteta na morskom okolišu, kao i na drugima, nerazmjerno pogađa našu najsiromašniju i najranjiviju braću i sestre, čijim sredstvima za život čak prijeti istrjebljenje. Pouzdajem se, stoga, da Stella Maris neće nikada oklijevati u privlačenju pozornosti na probleme koji mnoge u pomorskoj zajednici lišavaju njihova ljudskog dostojanstva koje im je Bog udijelio – istaknuo je papa Franjo te blagoslovio rad organizacije Stella Maris, izrazivši nadu da će na te, često zaboravljene, teme i životne uvjete, uvijek biti usmjerena velika pozornost.