Sveti Otac Franjo još se jednom zauzeo za mir u istočnoj Europi. Nakon što je 25. ožujka molio čin posvete čovječanstva, napose Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu, nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 27. ožujka ponovno je pozvao da utihnu oružja i da se zaustavi sukob, prenio je Vatican News.

Prošlo je više od mjesec dana od početka invazije na Ukrajinu, od početka tog okrutnog i besmislenog rata koji, kao i svaki rat, predstavlja poraz za sve nas, upozorio je Sveti Otac. Treba odbaciti rat, mjesto smrti gdje očevi i majke pokapaju svoju djecu, gdje ljudi ubijaju svoju braću a da ih nisu ni vidjela, gdje moćni odlučuju, a siromašni umiru, naglasio je.

Rat ne uništava samo sadašnjost, već i budućnost društva, kazao je Sveti Otac, navodeći kako je svako druge dijete raseljeno iz zemlje od početka napada na Ukrajinu. To znači uništavanje budućnosti, izazivanje dramatične traume kod najmanjih i najnevinijih od nas, naglasio je.

Nazivajući ponovno rat barbarskim i svetogrdnim činom, papa Franjo je kazao kako rat ne može biti nešto neizbježno, ne smijemo se naviknuti na rat. Naprotiv, moramo današnje ogorčenje pretvoriti u sutrašnju predanost. Ako iz ove situacije iziđemo kao što smo bili prije, svi ćemo na neki način biti krivi, kazao je. Suočeni s opasnošću samouništenja, neka čovječanstvo shvati da je došao trenutak da se rat zaustavi, da se izbriše iz ljudske povijesti prije nego što on izbriše čovjeka iz povijesti.

Još jednom, Sveti Otac pozvao je na molitvu za mir. Molim se za svakog odgovornog političara da razmisli o tome, da se tomu posveti i gledajući napaćenu Ukrajinu, da shvati da se svakim danom rata situacija pogoršava svima. Stoga, Papa je ponovio apel da se zaustavi rat, da utihne oružje i da se ozbiljno zauzima za mir. Vjernike je zamolio da se i dalje neumorno moli Kraljica mira kojoj je posvećeno cijelo čovječanstvo, a osobito Rusija i Ukrajina. Potom su svi izmolili molitvu Zdravo Marijo.