Papa Franjo i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarali su putem telefona u petak 12. kolovoza, gotovo šest mjeseci nakon eskalacije rata u Ukrajini, objavio je Vatican News.

Vijest o razgovoru prvi je objavio Zelenskij na svom Twitter računu. Napisao je da je izvijestio Papu o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu i užasnim zločinima. Svetom Ocu izrazio je zahvalnost za njegove molitve.

„Naš narod treba potporu svjetskih duhovnih vođa koji svijetu trebaju prenijeti istinu o užasima koje je počinio agresor u Ukrajini“, napisao je predsjednik.

Ubrzo nakon toga, ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andrij Juraš također je izvijestio o razgovoru, podsjetivši da je to bio treći razgovor Pape i ukrajinskog predsjednika od eskalacije rata u Ukrajini. Prvi put dvojica čelnika razgovarali su 26. veljače, dva dana nakon početka ruske invazije, a drugi put u ožujku.

Veleposlanik Juraš dodao je da je Zelenskij zahvalio Papi i za humanitarnu podršku.

Izrazio je i nadu u Papin pohod ukrajinskoj državi i društvu koje će mu rado iskazati dobrodošlicu.

Tijekom posljednjih mjeseci papa Franjo kontinuirano je pozivao svijet da ne zaboravi rat u Ukrajini, pozivajući ga da se ne umori primati ljude koji su bili primorani napustiti svoje domove u potrazi za mirom.