ppbecciuB_CNA23092013

“Papa Franjo je iznenađen time što su njegove izjave, u kojima se koristio jezikom svakodnevice, mediji izvadili iz konteksta”, rekao je za talijanski dnevni list “Avvenire” nadbiskup Angelo Becciu, zamjenik vatikanskog državnog tajnika i bliski suradnik Pape.

Kako je Becciu objasnio, Papi je najviše žao što je takva interpretacija njegovih riječi izazvala zbunjenost i povrijeđenost kod obitelji s više djece, pa je među ostalim i zbog toga njima uputio potporu u katehezi na jučerašnjoj Općoj audijenciji. Podsjetimo, Papa je u zrakoplovu kojim je letio iz Manile za Rim, upitan o povezanosti siromaštva i brojne populacije na Filipinima rekao:

“Neki katolici misle kako biti dobar vjernik znači ponašati se, oprostite na usporedbi, poput zečeva.” (Tekst možete pročitati OVDJE).

Becciu je dodao kako mediji propuštaju istaknuti kontekst u kojem je to Papa rekao i u kojem je spomenuo encikliku Humane Vitae i shvaćanje odgovornog roditeljstva kako ga ona navodi.

“Papine riječi treba shvatiti u tom smislu, da čin prokreacije ne može kod ljudi biti vođen nerazumnim instinktom, nego je plod odgovornosti ukorijenjenoj u ljubavi i sebedarju. Nažalost, suvremena kultura ima tendenciju miješati autentičnu ljepotu bračne ljubavi, sa svim negativnim posljedicama”, rekao je nadbiskup.

Kada je Papa govorio o “troje djece u obitelji”, mislio je na minimalan broj potreban za prirast stanovništva, na što upozoravaju i sociolozi i demografi. Nije mislio, kako tvrde mediji, da je to broj koji je savršen za broj djece. Papa dobro zna kako je “svaki kršćanski bračni par pozvan na to da u svjetlu milosti, po duhovnim i razumskim kriterijima, spozna koliko djece treba imati”.

Nadbiskup je naglasio kako je Papi jako žao zbog zbunjenosti koju je izazvala medijska interpretacija njegovih riječi. Nije mu padalo na pamet, kaže Becciu, podcijeniti ljepotu i vrijednost obitelji s više djece. Zato je to i ponovio u jučerašnjoj katehezi. Ponovio je tako učenje iz enciklike Humanae Vitae Pavla VI., što je učinio i na Filipinima nazivajući svog prethodnika “prorokom”.

Goran Andrijanić | Bitno.net