Frans-Schraven_2783131b

Biskup nizozemskog grada Roermonda Frans Wiertz predao je vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca dokumente o beatifikacijskom procesu za lazarista Fransa Schravena, nekadašnjeg apostolskog vikara u Kini koji je umro mučeničkom smrću.

Schraven je 1937. odbio predati japanskim postrojbama 200 kineskih djevojaka koje su bile među nekoliko tisuća Kineza koji su sklonište pred Japancima pronašli u katoličkoj katedrali u gradiću Zhengding kod Pekinga. Japanci su kineske žene željeli kako bi ih zatočili i seksualno iskorištavali. Žene i djevojke su pošteđene, ali Japanci su odveli Schravena i još osam katolika, te ih ubili (prema nekim svjedočenjima spalili su ih žive).

Biskup Wiertz je sada predao dokumentaciju za beatifikaciju Schravena, a razlog zbog kojeg se tako dugo čekalo s time bila je dugotrajna istraga o okolnostima događaja, koja je bila otežana zbog pronalaženja pouzdanih svjedočanstava, pisanih ili usmenih. Potvrdi li se njegovo mučeništvo, Schraven će automatski biti proglašen blaženikom, bez čuda koje je inače potrebno u uobičajenim slučajevima. Ako se to dogodi, a biskup Wiertz je uvjeren da hoće, Nizozemac predlaže da upravo Schraven postane zaštitnikom osoba – žrtava seksualnog zlostavljanja, pa i onih koje su zlostavljali svećenici.

G. An | Bitno.net