Papa

U Vatikanu je jučer, 27. travnja, započela XVIII. opća skupština Papinske akademije društvenih znanosti, posvećena enciklici „Pacem in Terris“ Ivana XXIII., koja je objavljena 11. travnja 1963. godine. Na taj se važan dokument, kao i na teme o kojima će 35 članova Akademije razgovarati na skupu, u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancelar spomenute akademije, te napomenuo da je već drugu godinu zaredom opća skupština posvećena tom dokumentu.

Danas, nakon 50 godina, u svjetlu se tih načela pitamo što se u međuvremenu promijenilo i kako je moguće ostvariti ta bitna načela koja je istaknuo papa Ivan XXIII.: istinu, pravednost, slobodu i ljubav; i to što se tiče pojedinaca, i cijelih naroda – rekao je biskup dodavši da se, naravno, želi razgovarati i o novim istinama, i to na području znanostī, ali i u društvenom poretku.

Na novinarov upit na koje se prepreke nailazi, uslijed sekularizacije, u suočavanju s novim izazovima, biskup je istaknuo da je sekularizacija vrlo važna tema koja će se posebno razmatrati na skupu. A u Godini vjere želimo ponovno istaknuti „predgovor vjere“, odnosno da se do ljudske naravi, besmrtne duše, i postojanja Boga može doći razumom. Nastojimo, dakle, pokazati kako znanosti danas otvaraju taj prostor, kao i „predgovor vjere“ gdje je svaka znanost – budući da je istinita – na neki način suradnja, odnosno uvod u samu vjeru – istaknuo je biskup Sánchez Sorondo. (rv/bitno.net)