Nedavno priopćenje Njemačke biskupske konferencije u kojemu su se biskupi odredili prema problemu korištenja tzv. “pilule za dan poslije” u slučajevima silovanja, te naglasili kako je ono dopušteno ako je riječ o pilulama koje djeluju kontraceptivno, ali ne i abortivno, izazvalo je podvojene reakcije.

Podsjetimo – biskupi su se prošli tjedan sastali u gradu Trieru i u četvrtak navečer objavili svoj zaključak. Cijela je priča oko uporabe “pilule za dan poslije” u katoličkim bolnicama započela krajem prošle godine. Tada je jedna 25-ogodišnjakinja iz Kölna došla u tamošnju katoličku bolnicu, ispričala kako ju je na zabavi netko izdrogirao i uspavao, te kako misli da su je silovali dok je spavala. Tražila je ginekološki pregled, ali bila je odbijena jer bi joj, prema njemačkim zakonima, liječnici morali dati i “pilulu za dan poslije” radi moguće neželjene trudnoće. Pregled joj je odbijen u još jednoj katoličkoj bolnici. Ona je naposlijetku otišla u bolnicu gdje joj je ta pilula dana i cijelu priču prenijela novinarima.

Nakon toga su mediji podigli buku oko cijeloga slučaja, zbog čega se u javnosti oglasio i nadbiskup Kölna kardinal Joachim Meisner, jedan od nabližih suradnika pape Benedikta XVI. On je preko svoga glasnogovornika poručio kako je upotreba “kontraceptivne pilule koja djeluje u slučajevima silovanja opravdana”, ali i naglasio kako su abortivne pilule nedopustive i u takvim slučajevima. Time je kardinal, kojeg svjetovni mediji vole opisivati kao “konzervativnog” samo ponovio stajalište kojeg već dulje vrijeme zastupaju i katolički bioetičari. Naime, u slučaju silovanja, čina koji je nasilan i gdje je ženi oduzeto pravo odluke želi li začeti, uporaba kontracepcije je opravdana, dakle i uporaba pilule koja spriječavanjem ovulacije kod žene onemogućava začeće. Meisner je tada komentirao i činjenicu da je djevojci odbijen pregled, te je rekao i kako je Crkva “duboko osramoćena incidentom koji je u suprotnosti sa njezinim kršćanskim poslanjem”.

Prošli četvrtak Meisnerovo stajalište o uporabi “pilula za dan poslije” u katoličkim bolnicama ponovio je i čelnik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch. On je rekao kako žrtve silovanja trebaju primiti “ljudsku medicinsku, psihološku i duhovnu pomoć u katoličkim bolnicama”, te ponovio kako te bolnice mogu žrtvama prepisati kontraceptivne, ali ne i abortivne pilule.

[facebook] Ako želiš biti na izvoru istinitih informacija, klikni Like![/facebook]

Od momenta Zollitscheve izjave dane u ime njemačkih biskupa među katoličkim intelektualcima traje rasprava o njezinim mogućim konsekvencama. Naime, puno je onih koji su mišljenja da su se biskupi malo “zaletjeli” iz jednostavnog razloga jer ne postoji takva “pilula za dan poslije” koja bi imala samo kontraceptivni, ali ne i mogući abortivni učinak.

– U slučajevima “pilula za dan poslije” nemoguće je sa 100-postotonom sigurnošću isključiti mogućnost da njezino djelovanje onemogući već stvorenom embriju da se ugnijezdi u maternici. Koristi li se pilula prije ovulacije, onda je situacija jasna. Međutim, nakon ovulacije nemoguće je isključiti opciju po kojoj ona uništava i embrij – rekla je za njemačku katoličku stranicu ginekolog Doris Maria Gruber.

Najprodavaniji i najutjecajniji katolički tjednik u Poljskoj Gosc Niedzielny u komentaru Stefana Sekowskog je napisao kako su njemački biskupi govorili o piluli koja je “znanstvena fantastika”, te kako se sa jednakim smislom može govoriti o “teleportaciji hostije ili evangelizaciji vanzemaljaca”.

Sa druge, pak, strane objava njemačkih biskupa dobila je potporu iz Vatikana, pa je tako čelnik Papinske akademije za život biskup Ignacio Carrasco de Paula rekao kako stajališta njemačkih biskupa nisu nikakva novost, te kako ona prezentiraju etičko stajalište Crkve po tom pitanju.

– Problemom može biti činjenica da pilule koje spriječavaju začeće mogu imati i abortivno djelovanje. Tu dolazi do situacije koja se tiče liječnika i znanstvenika, a ne Crkve – rekao je biskup Carrasco de Paula. Međutim, treba napomenuti i kako je drugi član Papinske akademije za život, španjolski liječnik Justo Aznar, kritizirao odluku biskupa i rekao kako je ona rezultat nedovoljne informiranosti o problemu.

E. Christian Brugger, profesor moralne teologije na katoličkom sveučilištu u Denveru napisao je članak za National Catholic Register u kojemu pojašnjava kako u katoličkim bolnicama u SAD-u silovane žene dobivaju “pilulu za dan poslije” tek nakon što su podvrgnute testovima kojij trebaju utvrditi nisu li već zatrudnjele ili dobile ovulacije. Nakon takvih testova, moralna dvojba više ne postoji, pojasnio je Brugger.

Goran Andrijanić