Slavlje posvete crkve 12. lipnja predvodit će državni tajnik Svete Stolice nadbiskup Pietro Parolin, a prema pisanju medija crkvu će dan prije posvete svečano otvoriti ministar mladih, kulture i razvoja zajednice šeik Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, te predsjednički savjetnik za vjerska pitanja šeik Ali Al Hashemi.

Uz nadbiskupa Parolina, ondje će biti i apostolski nuncij u Kuvajtu i delegat za Arapski poluotok nadb. Petar Rajič, te apostolski vikar za Sjevernu Arabiju mons. Camillo Ballin. Očekuje se kako će na misnom slavlju sudjelovati oko pet tisuća vjernika.

Crkva sv. Pavla nalazi se u Mussafahu, industrijskom dijelu Abu Dhabija, u čijoj okolici živi oko 3.500 katoličkih obitelji i oko 15.000 katoličkih radnika iz različitih dijelova svijeta. Nova crkva, čije je temelje 29. lipnja 2013. godine blagoslovio biskup Paul Hinder, apostolski vikar Južne Arabije, zasigurno će olakšati vjernički život katoličkom stanovništvu, budući da se jedina katolička crkva za vjernike toga kraja – katedrala sv. Josipa – nalazi u Abu Dhabiju.

„Ovom prigodom katolici Abu Dhabija žele izraziti svoju iskrenu zahvalnost vladarima Emirata Abu Dhabija i UAE-a. U skladu s tradicijama koje je postavio sv. Pavao, ova će Crkva doista biti mjesto „prošnji, molitava molbenica i zahvalnica za sve ljude za kraljeve i sve koji su na vlasti, da provodimo miran i spokojan život“ (1 Tim 2, 1-2) koje će vjernici prinositi Bogu“, stoji u izjavi objavljenoj na web stranici Južnog vikarijata.

Prema riječima nuncija Rajiča, kršćani na Arapskom poluotoku, većinom radnici imigranti, iako nemaju ista prava kao domaće arapsko stanovništvo, žive mirnim životom.

– Arapi poluotoka ipak pokazuju jedno poštovanje prema kršćanima jer znaju da su kršćani dobri radnici i njihova glavna radna snaga, da imaju osjećaj za odgovornost i pošteno obavljaju svoje poslove. Dakle, iako kršćani nemaju ista prava kao domaći autohtoni stanovnici, Arapima je stalo do toga da kršćani i dalje budu prisutni te da im se omogući slobodno ispovijedanje njihove vjere – izjavio je mons. Rajič u razgovoru za Katolički tjednik.

Djelovanje Katoličke Crkve na Arapskom poluotoku organizirano je u dva Apostolska vikarijata: Apostolski vikarijat za Sjevernu Arabiju (Kuvajt, Bahrein, Katar i Saudijska Arabija) i Apostolski vikarijat za Južnu Arabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Oman). U Sjevernom vikarijatu ima devet župa i oko milijun i pol vjernika, dok je u Južnom 20 župa i s više od dva milijuna vjernika. U Južnom vikarijatu djeluje oko 100 svećenika i 80-ak redovnica, te nekoliko stotina kateheta.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net