A priest holding prayer beads Original Filename: 88623206.jpg

Nadbiskup Bernard Hebda poduzeo je prve korake u raščišćavanju teških optužbi vezanih za seksualno zlostavljanje maloljetnika u Nadbiskupiji Minneapolis i St-Paul, nakon što ga je Papa, prihvativši ostavku dotadašnjeg biskupa Johna Nienstedta, postavio za apostolskog administratora te nadbiskupije.

Istraga, provedena uz suglasnost lokalnih vlasti, pokazala je kako postoje osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela te su dva svećenika, otac Joseph Gallatin te otac Robert Fitzpatrick dobili zabranu javnog vršenja svećeničke dužnosti dok se proces ne zaključi. Istraga je također oslobodila oca Geralda Dvoraka svih optužbi te mu je omogućeno ponovno javno djelovanje.

Otac Gattline već je tri puta, u razmaku od 16 godina, zbog navodnog slučaja pedofilije iz 1998. podvrgnut istrazi te je svaki put oslobođen optužbi. Unatoč tome Nadbiskupija je objavila kako su nove informacije otkrivene tijekom nedavnog postupka dovele do sadašnje odluke.

Međutim, kako prenosi Catholic News Agency, nadbiskup Hebda izjavio je da premda „uvođenje mjera opreza ukazuje na ozbiljnost optužbi, ne treba na njih gledati kao na presumpciju krivnje“.

Nadbiskupija Mineeapolis i St-Paul već godinama trpi optužbe za zataškavanje pedofilije u svojim redovima što je kulminiralo zatvaranjem, sada bivšeg svećenika, Curtisa Wehmeyera 2013. Nekoliko mjeseci nakon skandala, suočeni s optužbama za ignoriranje seksualnog zlostavljanja, tadašnji nadbiskup John Nienstedt i pomoćni biskup Lee Piche ponudili su svoje ostavke papi Franji. Nadbiskup John Nienstedt tada je izjavio kako odlazi „čiste savjesti“. O procesu protiv Wehmeyera pisao je i New York Times navodeći kako su optužbe osobito teške s obzirom da se navodno zlostavljane dogodilo relativno nedavno, godinama nakon što je Crkva, potaknuta tadašnjim skandalima, uvela mjere kako bi se spriječilo zlostavljanje maloljetnika.

Sadašnji upravitelj nadbiskupije Bernard Hebda pozvao je na molitvu i podršku za „sve žrtve seksualnog zlostavljanja i njihove obitelji“.

Tino Krvavica | Bitno.net