Foto: Shutterstock.com

U srijedu, 16 srpnja, makedonski je parlament odobrio izglasavanje paketa ustavnih promjena, među kojima je i definiranje braka kao „zajednice žene i muškarca“.

Pokretanje procedure podržalo je 82 zastupnika, a glasnogovornik stranke koja je predložila izmjene ustava Ilija Dimovski (VMRO-DPMNE) izjavio je kako je glavni cilj ove inicijative „zaštita tradicionalne obitelji i vjerske vrijednosti braka“.

Slično kao i u Hrvatskoj, a kao što se moglo i očekivati, neki pravni stručnjaci inicijativu su proglasili nepotrebnom, budući da je u makedonskom obiteljskom zakonu brak već prepoznat kao zajednica žene i muškarca, međutim zastupnik VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev jasno je izložio glavne razloge ove inicijative:

– Većina građana Makedonije prepoznaje brak kao zajednicu muškarca i žene. Postoje težnje da se ova definicija relativizira, a jasno je kako djecu bez roditelja trebaju posvojiti ili samohrani roditelj ili bračni par – muškarac i žena. Ne smijemo dopustiti mogućnost da se brak može redefinirati sa samo 42 glasa u parlamentu.

Konačna verzija ustavnih promjena nakon javne bi se rasprave trebala naći u parlamentu, a čitav postupak uspješno bi mogao biti dovršen na jesen, budući da dvotrećinska većina u pitanju definicije braka ne bi trebala doći u pitanje.

Prema službenim istraživanjima, više od 90% Makedonaca smatra kako bi brak trebalo definirati kao zajednicu muškarca i žene.

M. V. / Bitno.net