Pred stanovnicima Sansepolcra koji slavi tisuću godina svojega utemeljenja, Papa je uputio snažan poziv na upravljanje pogleda u visinu kako bismo se orijentirali u svakodnevnom životu, te ponovno otkrili kršćanske korijene.

Posjećujući konkatedralu, te na susretu s građanima, Sveti je Otac poželio da ta obljetnica pridonese razmišljanju i ponovnom otkrivanju kršćanskih korijena, kako bi evanđeoske vrednote i dalje oplođivale društvo, te uputio snažan poziv na zauzimanje kršćana u društvu. Danas je posebno potrebno da se služba Crkve u svijetu izrazi kroz prosvijetljene vjernike laike koji su sposobni za djelovanje u gradu za čovjeka, uz volju za služenjem izvan privatnoga interesa, i bez obzira na viđenja neke strane. Opće je dobro važnije od dobra pojedinca, stoga je i na kršćanima da pridonesu stvaranju nove javne etike – istaknuo je Sveti Otac.

Nepovjerenju prema zalaganju u politici i društvu, – napomenuo je Papa – kršćani su pozvani suprotstaviti zauzimanje i ljubav prema odgovornosti, i to potaknuti evanđeoskom ljubavlju koja zahtijeva da se ne zatvaramo u sebe nego da se osjećamo odgovornima za druge. Mlade je pak potaknuo da budu hrabri i odvažni. Budite spremni dati nov okus cijelomu građanskom društvu, dodajući sol čestitosti i altruizma bez interesa. Potrebno je pronaći čvrste razloge za služenje dobru građana – rekao je Sveti Otac potičući na gledanje u visinu, na uzdizanje iz svakodnevice, te upravljanje pogleda prema Nebu, u stalnoj težnji prema duhovnim vrednotama i prema zajedništvu s Bogom, koji – kako je rekao – ne odvraća od svakodnevnoga, nego ga usmjerava i pomaže živjeti još snažnije. (rv/bitno.net)