Potrebna nam je nova politička kultura, kultura sinteze – ustvrdio je Andrea Riccardi, utemeljitelj Zajednice svetoga Egidija, sadašnji talijanski ministar za suradnju, govoreći na jučerašnjem skupu „Katolici u politici“. Prof. Lorenzo Ornaghi talijanski ministar za kulturna dobra istaknuo je pak duhovne korijene politike.

Religija i politika

Italija se nalazi u prijelomnom razdoblju, stoga profesor Riccardi pokušava zamisliti svjetliju budućnost Italije. Gledam današnji previše rastrgan politički okvir i mislim da u ovome trenutku moramo obnoviti sliku nacionalnog identiteta, koji je sasvim izblijedio. Sebi i Europi moramo reći tko smo, moramo obnoviti zajedničku kulturu i jezik koji ju izražava – istaknuo je profesor Riccardi.

Mnoge su katoličke udruge i politički uglednici, proizišli iz kršćanskih redova, pomno pratili raspravu. Profesor Riccardi smatra da se ne može osnovati nova kršćanska stranka, jer se povijest ne ponavlja, ali to ne znači da nije potrebna nova pučka stranka. Osjećam u zaletu odgovorno i promišljajuće katolištvo koje želi govoriti o općem dobru i Italiji, a osjećam i to da može biti i da je već važna sastavnica nacionalne kulture te da je poticaj i pokretač političkog i nacionalnog preporoda – ustvrdio je profesor Riccardi.

Ministar za kulturna dobra Lorenzo Ornaghi uvjeren je da se katolici u politici moraju pozivati na svoje katoličko uvjerenje. Osobno mislim da bi političko zauzimanje katolika moralo u prvom redu raspraviti o bezizlaznosti, bolje reći o stanju demokratske stagnacije u Italiji i u svim demokratskim režimima Zapada – zaključio je ministar, dojučerašnji profesor na Katoličkom sveučilištu Presvetoga Srca.

rv/bitno.net