Nadbiskup kanadskog grada Ottawe Terrence Prendergast upozorio je svoje vjernike kako će im Crkva uskratiti sakrament posljednje pomasti u slučajevima kada odluče okončati svoj život eutanazijom.

Nadbiskup je u razgovoru za Canadian Catholic News katolike podsjetio: samoubojstvo je smrtni grijeh koji je izravno suprotstavljen Petoj zapovijedi. U situacijama kada će netko počiniti takav grijeh bilo bi nepošteno od Crkve da toj osobi udijeli sakrament bolesničkog pomazanja, kao što bi bilo i nepravedno svećenike dovesti u takvu situaciju.

“Osoba koja je odlučila ubiti se nije u odgovarajućem stanju za primanje sakramenta bolesničkog pomazanja. Tražiti samoubojstvo je težak prijestup, to je odbacivanje nade koju sakrament posljednje pomasti zaziva u životnu situaciju bolesnika. Tražiti od svećenika da čini nešto što je u izravnoj suprotnosti s katoličkim naukom nepravedno je prema njemu”, poručio je nadbiskup, dodajući kako će, naravno, svećenik pokušati razuvjeriti bolesnika od eutanazije i moliti se s njim i njegovom obitelji, ali kako se u takvim situacijama od njega praktički traži da “tolerira smrtni grijeh”.

Istup nadbiskupa još je jedan iskaz protivljenja zakonima o eutanaziji koji su u procesu raspravljanja u Kanadi, ali bi mogli uskoro postati među najpermisivnijim na svijetu. Konačni zakon treba biti donesen do lipnja, ali kako sada stvari stoje – sve bolnice koje su na državnom proračunu morat će pacijentima osigurati mogućnost eutanazije. To znači da će to morati učiniti i bolnice u vlasništvu Katoličke Crkve. Takav će zakon, to je već sada jasno, dovesti do zatvaranja brojnih katoličkih bolnica.

Istodobno, oni liječnici koji će se pozvati na “prigovor savjesti” morat će pacijenta koji traži eutanaziju uputiti na kolege koji nemaju moralnih dvojbi oko asistiranog samoubojstva.

Više o sakramentu bolesničkog pomazanja možete doznati OVDJE.

G. An. | Bitno.net