„Neutralni javni prostor, oslobođen svake prisile, pritiska i prosuđivanja od strane javnih vlasti u pitanjima duhovnosti, usmjeren je zaštiti dostojanstva i slobode svake osobe, te mora čuvati i promicati multikulturalnost kanadskog društva“, stoji u obrazloženju presude.

Odluka Vrhovnog suda pravni je epilog slučaja koji je 2007. pokrenuo stanovnik grada Saguenaya Alain Simoneau. Ovom deklariranom ateistu zasmetala je kratka molitva gradskih vijećnika na početku zasjedanja gradskog vijeća, pa je pred Sudom za ljudska prava u Quebecu tražio zaštitu slobode savjesti i vjeroispovijesti. Sud je donio odluku o zabrani molitve, te gradonačelniku Jeanu Tremblayu odredio kaznu od 30.000 dolara. Nakon žalbe, prizivni sud u Quebecu promijenio je prethodnu odluku i dopustio molitvu. Čitav slučaj na kraju je završio na Vrhovnom sudu koji je molitvu ponovno zabranio, ali ne samo u Seguenayu već u svim kanadskim gradovima.

Kanadski sekularni savez presudu je nazvao „pobjedom pluralizma, jednakosti i neutralnost“, te pozvao sve gradove da poštuju odluku suda.

– Sekularni savez čestita Alainu Simoneau i Laičkom pokretu Quebeca (Mouvement laïque québécois) na njihovom uspješnom nastojanju da Kanadu učine otvorenijom državom – stoji u izjavi predsjednika Udruge Grega Olivera.

Gradonačelnik  Saguenaya Jeanu Tremblay, inače pobožni katolik, nije skrivao svoje razočaranje odlukom suda kojom je dokinuta dugogodišnja tradicija kanadskih gradova.

– U prisezi (američkog predsjednika) Obame, molitva je trajala skoro 15 minuta. To nitko nije komentirao. Naša molitva traje 20 sekundi i svi plaču zbog toga – komentirao je Tremblay.

Zanimljivo, Američki vrhovni sud, za razliku od kanadskog, prošle je godine donio odluku kojom je dopustio kršćansku molitvu na službenim sastancima javnih vlasti.

Odlukom suda razočaran je, ali ne iznenađen, i biskup Chicoutimija Andre Rivest.

– Podržavao sam gradonačelnika i naravno da sam razočaran. Ja sam pastir pokrajine u kojoj skoro 95% stanovništva čine katolici. Molitva je dio naravi naših ljudi – rekao je mons. Rivest.

Gradonačelnik Ottawe Jim Watson nakon odluke Vrhovnog suda odlučio je molitvu zamijeniti kratkom šutnjom.

– Oduvijek sam smatrao kako je naša molitva izraz poštovanja prema svim religijama i kulturama, ali sud je donio odluku i mi ćemo ju ozbiljno shvatiti. Alternativa koju ima smisla predložiti je trenutak za osobno razmišljanje tijekom kojega se svatko može privatno pomoliti – kazao je gradonačelnik Watson.

Odluka Kanadskog vrhovnog suda ne odnosi se na vjerske simbole, budući da je u ovom predmetu sud razmatrao samo molitvenu prasku, no nakon ove presude mnogi zazivaju uklanjanja kršćanskih simbola iz javnog prostora.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net