Katolička Crkva u Engleskoj oštro protiv prijedloga liberalizacije eutanazije

Parlament kanadske pokrajine Québec uskoro bi mogao odobriti nacrt zakona broj 52, nazvanoga „Potpora smrti“, koji bi dopustio primjenu smrtonosne injekcije kod odraslih osoba koje su „na kraju života“ i koje su izmučene „nepodnošljivim patnjama“, javlja Radio Vatikan.

Već ga je početkom veljače odobrilo jedno parlamentarno povjerenstvo, te svoju odluku objasnilo napominjući da je spomenuti nacrt zakona samo reforma liječničke prakse.

Naprotiv, Katolička je Crkva te kanadske pokrajine digla svoj glas protiv tog nacrta koji shvaća pravim dopuštenjem za eutanaziju. Glavni je problem u tom pitanju – objasnio je biskup Noël Simard – to što Vlada odbija bilo kakav pokušaj definicije ‘kraja života’, što jasno pokazuje prave nakane, odnosno dopustiti eutanaziju na kraju života, a da se uopće ne zna što je kraj života. Sve to otvara vrata eutanaziji na zahtjev – ističe biskup.

Takvim bi se zakonom – napominju lokalni biskupi – pružanje smrti smatralo liječenjem koje valja pružiti bolesnicima na kraju života. Ali, omogućiti smrt nekom bolesniku, ne znači liječiti ga, jer primjena smrtonosne injekcije nije liječnički postupak, a eutanazija nije liječenje. Naprotiv, ono što je uistinu potrebno jest stvarna potpora umirućima, zahvaljujući palijativnoj skrbi koja je dostupna svima – ističu biskupi kanadske pokrajine Québec.