Robert Schuman

Positio o krepostima francuskog političara Roberta Schumana, jednog od očeva ideje o ujedinjenoj Europi i utemeljitelja Europske unije, bit će uskoro predstavljen s čime će biti otvoren put prema beatifikaciji za koju će biti potrebno dokazati jedno čudo po njegovom zagovoru.

Schumana, demokršćanskog političara koji je među ostalim obnašao i dužnost premijera Francuske, te ministra vanjskih poslova te zemlje, smatra se jednim od “očeva europskih integracija”. Zajedno s njemačkim političarom Konradom Adenauerom, talijanskim Alcidijem De Gasperijem, sunarodnjakom Jeanom Monetom te još nekoliko njih, bio je zagovornikom ideje europskog jedinstva koje treba spriječiti buduće ratove među europskim nacijama. “Schumanova deklaracija” iz svibnja 1950. kojom je kao francuski šef diplomacije predložio Njemačkoj suradnju u području crne metalurgije, smatra se dokumentom koji označava početak stvaranja EU.

Schuman je bio predani katolik koji je svakodnevno nazočio svetoj misi, živio u celibatu i politiku shvaćao, kako su napisali njegovi suvremenici, kao svoj duhovni laički poziv. U svojem političkom djelovanju bio je nadahnut spisima sv. Tome Akvinskog, francuskog katoličkog filozofa Jacquesa Maritaina i socijalnim učenjem pape Pija XII.

Postupak beatifikacije sluge Božjeg Roberta Schumana započeo je 1985. biskup metropolit Metza Pierre Raffin, 22 godine nakon Schumanove smrti. Nekih dvadeset godina kasnije, 2004., okončana je faza prikupljanja potrebnih dokumenata na razini dijeceze i cijeli postupak prebačen je u Vatikan, u Kongregaciju za kauze svetih.

Institut sv. Benedikta, utemeljen s ciljem uzdizanja francuskog političara na čast oltara, organizirao je Schumanovu godinu koja je započela 29. rujna misom u župnoj crkvi u Scy-Chazellesu, gdje je Schuman pokopan. Schumanova godina završit će na dan 50. obljetnice Schumanove smrti – 4. rujna 2013.

G. A. | Bitno.net

Foto: france.fr