David

U Izraelu su prvi put otkriveni ostaci vanjskog dijela hrama iz doba kralja Davida. Kako je priopćio vladin ured za tisak, arheolozi Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu kod najnovijih iskapanja na lokalitetu Khirbet Qeiyafa u dolini Elah, 30 km jugozapadno od Jeruzalema, ispod triju svetišta otkrili su ostatke arhitekture koja prema biblijskom opisu odgovara vremenu kralja Davida, oko 1000 godina prije Krista. Pronađeni su još i bogoštovni predmeti i keramika.

Arheološki nalazi, prema riječima odgovornog arheologa Josefa Garfinkela, bacaju posve novo svjetlo na kult u kraljevstvu Jude u doba kralja Davida. Tri svetišta prva su otkrića te vrste iz ranog vremena kraljeva. Prema procjenama znanstvenika, riječ je o otkrićima iz vremena koje 30 do 40 godina prethodi hramu kralja Solomona u Jeruzalemu pa su ona, stoga, od velike važnosti za arheološka, kao i za povijesna i vjerska istraživanja.

Garfinkel ističe da pronalasci potvrđuju povijesnost biblijske tradicije. To je prvo otkriće utvrđenoga grada iz tog vremena na području Jude. Ni arheološki nalazi u Jeruzalemu nisu tako jasni kao ovi. Arheolozi na lokalitetu Khirbet Qeiyafa iskopaju od 2007. godine. (ika/bitno.net)