Iskrenost je prvorazredna kršćanska krjepost. Ne ćemo biti dobri kršćani ako ne živimo istinu sa svim posljedicama koje ona donosi.

Ako smo iskreni prema sebi, moći ćemo prepoznati vlastite pogrješke bez prikrivanja, bez lažnih opravdanja; čuvat ćemo se iskušenja da »krojimo vlastitu istinu« onako kako nama odgovara, kao što rade oni koji varaju sami sebe govoreći da »za njih« nije grijeh ono što zabranjuje Božji zakon. Subjektivnost, strasti i mlakost pridonose neiskrenosti prema sebi. Osoba koja bježi od istine vrlo će brzo izobličiti svoju savjest i postati žrtvom unutarnje sljepoće za Božje stvari.

Prvo sredstvo za kojim bismo trebali posegnuti u težnji za postizanjem iskrenosti je molitva: potrebno je moliti Gospodina da nam dopusti vidjeti vlastite pogrješke, loše karakterne osobine i moliti ga da nam podari snagu osvijestiti ih i hrabrost potražiti pomoć u borbi protiv njih. Drugo vrlo važno sredstvo je dnevni ispit savjesti, kratak, ali učinkovit, da sami sebe bolje upoznamo. Zatim dolazi duhovno vodstvo i ispovijed, prema kojima trebamo postupati s iskrenošću srca, sa željom da otkrijemo svoju nutrinu, kako bismo mogli dobiti pomoć na našemu putu prema Bogu. »Ne dopustite da se u vašoj duši ugnijezdi ni najmanje gnojno žarište. Govorite! Voda je čista dok teče, a kad se ustali, nastaje baruština koja zaudara i ta nekad pitka voda postaje leglo insekata.« 1 U postizanju iskrenosti pomoći će nam ako najprije kažemo ono što nam je najteže.

Ukoliko, s milošću Božjom, otjeramo »nijemoga zloduha«, utvrdit ćemo da je jedna od neposrednih posljedica iskrenosti radost i mir u duši. Zato molimo Boga da podari ovu krjepost i nama i našim bližnjima.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]
————————————-
1 SVETI JOSEMARÍA ESCRIVÁ,  Prijatelji Božji, 18