Radikalni islamistički pokret ‘Boko Hram’ U Nigeriji ponovno prijeti kršćanima, koji, prema ultimatumu fundamentalista, u roku od tri dana imaju napustiti sjevernu Nigeriju, gdje su većina muslimani, inače će uslijediti teške kazne. Islamistička je skupina također kritizirala odluku nigerijskog predsjednika Jonathana o zatvaranju državnih granica prema Kamerunu, Čadu i Nigeru i proglašavanju izvanrednog stanja u nekim nigerijskim pokrajinama. Skupina ‘Boko Haram’ preuzela je odgovornost za niz atentata na kršćanske crkve na Božić u kojima su izginuli i ranjeni mnogi kršćanski vjernici.

Govoreći o dramatičnom stanju u Nigeriji nadbiskup Josa Ignatius Ayau Kaigama rekao je kako su crkve porušene, mnogi su životi izgubljeni, a nema naznaka da se to može okončati dok vlada odlučno ne intervenira. Uvijek smo poticali kršćane da budu pozorni kad idu u crkve, da i u vlastitim kućama imaju voditi računa o sigurnosti. Mi smo protiv osvete i nadalje govorimo o miru, nadamo se da smo svi, muslimani i kršćani, sposobni ostvariti miroljubivi suživot. Mi smo protiv nasilja i protiv odmazda, a želimo živjeti u miru – istaknuo je nadbiskup.

Na primjedbu da mnogi kršćani napuštaju sjeverni dio Nigerije, rekao je da kršćani nisu poželjni u tom dijelu zemlje, gdje je većina muslimanska, naravno je dakle da kršćani traže sigurnije krajeve. Unatoč tome, mi pozivamo na razumnost, na dijalog jer vjerujem u mogućnost zajedničkog suživota. Znamo da netko stoji iza islamističke skupine Bogo Haram, ali ne znamo što žele ni tko su pripadnici te fundamentalističke organizacije – ustvrdio je nadbiskup Ayau Kaigama. (rv/bitno.net)