Katolička stranica Aleteia pokrenula je novi projekt nazvan For Her (Za nju), magazin namijenjen ženama s “autentičnom ženstvenošću”, koji piše o ljepoti, modi i novim trendovima iz kršćanske perspektive.

Nedavno je za magazin intervju dala modna ikona Isabelle d’Ornano, osnivačica kozmetičkog brenda Sisley Paris te jedna od najbolje odjevenih žena svijeta prema magazinu Vanity Fair, u kojem je progovorila o svom privatnom životu, modnoj industriji, ali i sv. Ivanu Pavlu II. te svojim poljskim korijenima.

Obiteljski posao

“Obitelj d’Ornano već je dugo u svijetu kozmetike. Hubertov otac Guillaume d’Ornano bio je suosnivač branda Lancôme. Kasnije, Hubert je pokrenuo brand Orlane zajedno sa svojim bratom Michelom. (Brand) je postigao veliki uspjeh prije nego je prodan 1968., kada je Michel odlučio ući u politiku”, započinje svoju priču Isabelle d’Ornano.

Njen muž ipak nije mogao mirovati te je nakon prodaje Orlana pokrenuo Sisley: “Bio je to početak nove avanture, raditi kao par. Hubert je predložio da mu se pridružim”, govori Isabelle.

Uskoro je Sisley postala prava obiteljska kompanija. Kći Elizabeth 10 je godina bila zaštitno lice kozmetičke kuće, sin Philippe danas je glavni menadžer kompanije, a druga kći, Christine, upravljala je engleskom poslovnicom, postavši prije dvije godine potpredsjednica cijelog branda.

“Prednosti obiteljskog rada postoje ako su djeca stvarno sposobna te se dobro snalaze… Kada kompanija pripada vama, to vam daje jedan osjećaj zajedništva i viziju koju kao običan menadžer ne možete imati jer ste previše koncentrirani na rezultate koji se trebaju postići.”

Upitana kako su, kao par, uspjeli balansirati između privatnog i profesionalnog života, Isabelle je odgovorila: “Očito, kada netko radi toliko intenzivno sa svojim mužem, to može loše funkcionirati i dovesti do razvoda. Srećom, mi smo se dobro slagali. Svatko je imao svoju domenu; Hubert se bavio financijskim i komercijalnim aspektom, a ja kreacijama, medijima i odnosima s javnošću.”

‘Što bismo bili bez vjere?’

Isabelle d’Ornano potječe iz poljske obitelji koja je svoju domovinu morala napustiti tijekom ratnih zbivanja koja su pogodila Europu sredinom 20. stoljeća. Međutim, unatoč tome što je Poljsku napustila kao dijete (ili možda zahvaljujući tome), njen poljski identitet vrlo je izražen. Zahvaljujući majci tečno govori poljski, ali naglašava kako to nije jedini “dar” koji je dobila od svojih roditelja: “Bogatstvo koje je ostalo su vjera, mišljenje drugih o mojoj obitelji, obrazovanje i veze.”

Kad ju je novinarka upitala što joj je vjera donijela u životu, Isabelle je odgovorila: “Sve (…) Što bismo radili bez vjere? Ona je velika potpora i više od toga, prakticiranje naše vjere je tako fascinantno. Cijeli život prianjala sam uz svoju vjeru čak i među ljudima koji su imali drugačija razmišljanja. Posljedično počela sam ju istraživati, zainteresiravši se za kršćanske korijene Europe i njene kulture.”

Pritom je nadodala kako je teško govoriti o vjeri u sekularnoj Francuskoj: ” Vjera je teška tema koja spada u privatnu sferu. Međutim, kad počnemo pričati o njoj, shvatimo kako ima puno više vjernika nego što mislimo.”

“Vjera daje smisao životu”, zaključila je d’Ornano citirajući pritom Jeana Guittona, koji je na samrti izrekao: “Ako mi netko dokaže, kao što su dva i dva četiri, da Boga nema, i dalje ne bih požalio što sam vjerovao! Život je toliko interesantniji s Njim!”

Isabelle d’Ornano osvrnula se i na sv. Ivana Pavla II. kojeg smatra herojem: “On je bio potpun čovjek, svetac, koji je branio ljudsko biće. Danas se toliko govori o transhumanizmu, o tome kako će ljudska bića evoluirati u budućem svijetu novih tehnologija. Što bi Ivan Pavao II. rekao o tome? On je odavao toliku snagu. Imali smo osjećaj da će nas uvijek braniti.”

Upitana što je se najviše dojmilo kod njega, odgovorila je: “Njegov izgled. Ono malo vremena što bi proveo s vama, pružio bi vam potpunu pozornost. Izgledao je vrlo fokusirano, duboko u molitvi. Imao je također i puno šarma.”

Isabellin kršćanski duh vidi se i u njenom izboru najdraže knjige: “Silmarillion Tolkiena. To je način na koji zamišljam stvaranje, odlična i vrlo poetska slika ljubavi, čovjeka i ljudske sudbine…”

‘Otvaranje uma’ je iluzija

Obitelj d’Ornano imala je i svojih teških trenutaka. Isabelle je tako progovorila o svojoj kćeri Laetitiji koja je željela živjeti u harmoniji s prirodom. Tako je provela godinu dana u Indiji gdje je istraživala “drugačija” iskustva, od kojih su je neka odvela “opasnim stazama, gdje čovjek može izgubiti svoj put”, kako napominje njena majka.

“Na internetu, gurui pokušavaju ‘otvoriti naš um’, omogućavajući nam da procvjetamo. Tako, osjećajući se dobro, osjećamo snagu, imamo vlast nad sobom. Ali to nije stvarnost, već iluzija. Prava stvarnost su odnosi s ljudima, ljubav, svakodnevni život i kako poboljšati stvari za sebe i druge”, zaključila je Isabelle.

Cijeli intervju s Isabellom d’Ornano možete na engleskom pročitati OVDJE.

Tino Krvavica, For Her | Bitno.net