Josemaria Postigo predstavio se kao otac 18-ero djece. Održao je predavanje na temu ”Program obiteljskog obogaćivanja i njegovi rezultati”. Postigo je napomenuo kako uživa u Međunarodnoj federaciji za razvoj obitelji (IFFD) jer shvaća kako je važno postati roditelj stručnjak, budući da je teško upravljati brakom i biti dobar roditelj. Obiteljsko obogaćivanje je zapravo obitelj koja pomaže drugim obiteljima. Danas je rašireno u 66 zemalja, održava se 630 tečajeva s preko 25 000 sudionika kroz 36- 40 sati. “To je velik broj sati i velik obujam vremena koje obitelji moraju izdvojiti, ali najvažnije je da naučeno nakon tečaja provode kod svoje kuće” – napomenuo je Postigo.

Corbin Gams, savjetnik “Initiative Christliche Familie” pri biskupskoj konferenciji u Austriji i direktor studija “Leib-Bindung-Identität” pri Papinskom sveučilištu Heiligenkreuz govorio je o studiju “Tijelo – odnos – identitet”. Napomenuo je kako je jedan od najvećih problema rana seksualizacija djece. “Spolna ideologija i pogrešno shvaćanje seksualnosti dovelo je u austrijskim školama do konfuzije na ovom osjetljivom području. Stoga je ovaj studij odgovor na stvarnu oskudicu našeg vremena. ”

Prof. dr. sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje o stambenim izazovima mladih obitelji. Njihovi uvidi govore kako takve obitelji dominatno podmiruju stambene potrebe odlaskom na podstanarsko tržište, koje je neregulirano, gdje se unajmljuju jeftiniji stanovi manje površine koji ne odgovaraju potrebama mladih obitelji. Mlade obitelji izdvajaju veliki dio kućnog proračuna za troškove stanovanja iako time nisu adekvatno podmirene njihove stambene potrebe. “Jasna stvar, mlade obitelji koje se nalaze u takvom statusu se ne mogu pouzdati u neku budućnost, ne mogu planirati biološku reprodukciju”, zaključio je Bežovan.

Pawel Wolinski, direktor fundacije Mamy i Taty iz Poljske, održao je predavanje o uspješnim promotivnim kampanjama u Poljskoj: “Kada smo osnivali ovu zakladu, pitali smo se što je to obitelj – obitelj je zapravo lončanica cvijeća koja daje prostora za rast novim naraštajima”, istaknuo Wolinski.

Carlos Beltramo Alvarez sa Sveučilišta Navarra u Španjolskoj predstavio je ”Alive to the World” – edukativni program za građanski odgoj, spolno zdravlje i osobni razvoj.

U poslijepodnevnim satima održane su radionice o građanskom odgoju i spolnom zdravlju, primjeni programa pomoći obiteljima u potrebi u lokalnoj zajednici, pokretanju promotivnih kampanja u službi obitelji, te o teologiji tijela.

Konferencija je zatvorena završetkom radionica.

U ime obitelji|Bitno.net