Drugi Forum mladih katolika Hrvatske pod geslom „U svijetu, ali ne od svijeta” otvorio je u nedjelju, 4. kolovoza u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku dubrovački biskup Mate Uzinić. „Bolje se upoznajte, preduvjet je to da možete ujedinjeni promijeniti stvarnost svijeta u kojemu živimo”, rekao je biskup Uzinić mladim sudionicima Foruma plus potičući ih na umrežavanje radi odlučnijeg zalaganja za istinske vrijednosti.

Koordinatorica foruma Ana Marčinko također je pozdravila okupljene i zaželjela dobrodošlicu uz poziv na međusobno dijeljenje dosadašnjih iskustava i otvorenost prema novima. Nakon uvodnih riječi program je nastavljen posjetom mladih Multimedijalnom centru gdje su pogledali dvije projekcije o povijesti i kulturi Dubrovnika.

Sudionici Foruma plus sudjelovali su i na euharistijskom klanjanju i misi u dubrovačkoj katedrali koju je predvodio biskup Uzinić.

okušavajući otkriti mladima kako biti u svijetu, ali ne od svijeta, u nagovoru biskup Uzinić naveo je tri kušnje s kojima se mladi vjernici danas susreću: težnju podređivanja svijeta kršćanskom pogledu na svijet, bijeg iz svijeta, te prilagođavanje sebe svijetu. Istaknuo je da bijeg iz svijeta nije pravo rješenje jer vjera nije privatna stvar. Također, ne možemo promijeniti svijet nego sami sebe. Citirajući papu u miru Benedikta XVI. i papu Franju ohrabrio je mlade da se ne boje „plivati” protiv struje koju nameće svijet. Nakon nagovora biskup je s mladima ostao u polusatnom klanjanju, a potom je predvodio euharistijsko slavlje u kojem se osvrnuo na Dan domovinske zahvalnosti.

U homiliji mons. Uzinić potaknuo je nazočne da ne zaborave na prošlost, poručivši mladima da iz nje preuzmu ono što je dobro, a iz lošeg izvuku pouku za budućnost. „Znam da i vi to možete, da u toj zadaći – koja je sasvim drugačija, ali ne manje važna od one prije dvadeset godina – želite biti na razini one mladosti koja je devedesetih godina proteklog stoljeća, nesebično i s krunicom oko vrata, ne sa željom da ubije, nego da obrani vrijednost slobode i demokracije, a s njima i svoje najbliže, sebe i svoje živote stavila na branik domovine. Baš zato što znam da vi to možete poručujem vam, ponovo zajedno s papom Franjom: „Ne dopustite da vam ukradu nadu!”, jer to je ono najgore što nam se može dogoditi, nego budite „u svijetu, ali ne od svijeta”, preuzimajući odgovornost za Crkvi i društvo, uključujući se u svijet medija, politike, poduzetništva, sindikalizma, školstva, pokazujući i dokazujući svima da je moguće i drugačije društvo, da je, recimo i to, moguća i drugačija Crkva, ma da je moguće „žeđ za novcem, vlašću, korupciju, rascijepe, zločine protiv života i protiv stvorenoga” – ta zla koja pogađaju današnjicu i kojima je pohlepa jedan od osnovnih uzroka – pobijediti „s Isusom, s dobrotom,” istaknuo je dubrovački biskup.

Na Forumu plus okupilo se 50 mladih iz cijele Hrvatske, a otvorena je mogućnost sudjelovanja i za sve zainteresirane mlade iz Dubrovnika. Forum plus već drugu godinu organiziraju Studentski katolički centar Split (Skac_St) i Studentski katolički centar Zagreb (Skac_Palma). Prvi je održan protekle godine u Splitu.

Riječ je o inicijativi mladih katolika iz različitih dijelova Hrvatske, odgovor na potrebu veće povezanosti i suradnje s ciljem učinkovitijeg djelovanja unutar sredina u kojima se mladi nalaze te rađanje novih ideja za poboljšanje života mladih kroz duhovne sadržaje i projekte protkane katoličkim vrijednostima.

Forum završava u nedjelju 11. kolovoza, a sastoji od osam dana predavanja domaćih i inozemnih predavača, radionica, foruma, duhovnih sadržaja, izleta, obilaska kulturnih sadržaja, itd. Cilj Foruma plus je umrežavanje najaktivnijih mladih katolika iz cijele Hrvatske, informiranje, educiranje te poticanje na nove inicijative i uključenost u hrvatsko društvo u skladu s kršćanskim vrednotama.
Predavači na ovogodišnjem Forumu plus u Dubrovniku su dr. Ivica Šola, dr. fra Ante Vučković, dr. Ivana Marić, don Hrvoje Katušić, Željka Markić, dr. Rodrigo Guerra López, Frigide Barjot, don Domagoj Matošević, o. Ivan Mandurić i James Newman. Programi se održavaju u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku.  (ika/Bitno.net)