Pomagati je lako

U svečanosti su sudjelovali predstavnici Hrvatskoga Caritasa i Varaždinske biskupije na čelu s predsjednikom varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, predstavnici Lidla Hrvatska te čelnici jedinica lokalne samouprave iz sjeverozapadne Hrvatske koji su pozvali građane diljem cijele domovine da se uključe u taj lanac darivanja potrebitih. U akciju se može uključiti u svih 85 Lidlovih trgovina diljem Hrvatske gdje kupac sam odlučuje koji će trajni prehrambeni ili higijenski proizvod prilikom svoje kupnje izdvojiti i darovati socijalno ugroženim osobama, korisnicima pomoći 17 (nad)biskupijskih Caritasa u Hrvatskoj.

Biskup Mrzljak istaknuo je kako su se okupili u Varaždinu kao promotori još jedne hvalevrijedne humanitarne akcije u suradnji s trgovinom Lidl Hrvatska kako bi uputili poziv svim dobrim ljudima da je pomagati i činiti dobro uistinu lako. “Vjerujem da svi dijelimo taj zajednički nazivnik pomaganja potrebitima i raduje me što ove godine poziv na uključenje u akciju upućujemo s hrvatskog sjevera koji je već mnogo puta pokazao da je potrebno činiti dobro”, rekao je biskup.

Član Uprave Lidl Hrvatska Tomislav Šapina napomenuo je kako će se tvrtka uključiti u akciju i svojom donacijom Hrvatskom Caritasu u iznosu od 100.000 kuna. Zahvalio je svim kupcima koji su se i prijašnjih godina kupnjom namirnica spremno odazvali akciji te ih pozvao da sudjeluju i ove godine pod geslom za koje su uzete misli pape Franje: Već i malo milosrđa učinit će svijet toplijim i pravednijim.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina istaknuo je da će ta akcija pružiti konkretnu pomoć najugroženijim obiteljima i pokazati im da nisu sami u teškim trenutcima, te je zahvalio trgovini Lidl i njihovim kupcima što su dio velikog lanca milosrđa prema potrebitima. Na uključenje u akciju s porukom solidarnosti i zajedništva pozvali su i varaždinski župan i gradonačelnik Predrag Štromar i Goran Habuš, međimurski župan Matija Posavec, te gradonačelnik Ivanca i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić, dok je ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola istaknuo kako se takvim akcijama prikupljaju proizvodi koji se u nekoliko navrata godišnje daruju najugroženijim obiteljima i pojedincima, korisnicima Caritasove pomoći diljem domovine.

U svečanosti su sudjelovali i mališani iz varaždinskog dječjeg vrtića Sveta Uršula s uršulinkama. Mališani su iznijeli svoje poruke pomaganja bližnjima te predstavili svoje radove, kao i novi logo akcije – veliko srce koje su ilustrirali šarenim otiscima svojih dlanova predstavljajući njime svoje zajedništvo. Početak akcije bio je radosniji uz glazbeni sastav Pajdaši i poznatog pjevača Olivera Dragojevića, Lidlovo zaštitno lice.

Svi nazočni potom su i sami obišli trgovinu, odabrali prigodne trajne proizvode, ubacili ih u veliku košaru i tako simbolično pokrenuli lanac nesebičnosti i darivanja. Nacionalna humanitarna akcija “Pomagati je lako!” trajat će do 7. prosinca. Akcija se provodi četvrtu godinu u nizu, a ovo je treća godina njena provođenja na nacionalnoj razini.

CZN | Bitno.net