Hvala vam za zajedništvo i za sve vaše dobre prijedloge. Sigurno je da između želje i realnosti postoji put i toga moramo biti svjesni – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaključujući Četvrto zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koje se u petak 24. i subotu 25. studenog 2017. godine održalo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Drugi dan zasjedanja započeo je jutarnjim pohvalama, nakon čega su članovi Sinode izlagali svoje intervente na temu „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“, što je uključivalo sedam podtema: promicanje jedinstva među kršćanima, međureligijski dijalog, karitativnu zauzetost Crkve, socijalnu dimenzija crkvenoga djelovanja, kulturu, znanost i umjetnost u Crkvi, katoličke odgojno-obrazovne ustanove te Crkvu i mediji.

Na temelju 129 intervenata članova Sinode s Trećeg zasjedanja Sinode, održanog 31. ožujka i 1. travnja 2017. godine te 5 priloga koje su vjernici Zagrebačke nadbiskupije uputili Tajništvu Sinode kao svoj izvanjski doprinos sinodskom radu, Povjerenstvo za treće tematsko područje pripremilo je 51 prijedlog.

Nakon predstavljanje prijedloga vezanih uz obilježja i posebnosti Zagrebačke nadbiskupije, župe, obitelji kao kućne Crkve, uz zaređene službenike, posvećeni život te vjernike laike, članovi Sinode pristupili su glasanju.

O 51 prijedlogu glasalo je 174 članova Sinode, koji su o svakom prijedlogu imali mogućnost glasati na način da na prigodnom obrascu zabilježe jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem.

Članovi Sinode većinom su glasova prihvatili s odobravanjem 51 prijedlog. O rezultatima glasanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik komisije za provedbu glasanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom Nadbiskupu koji ima zadatak pripremiti završni Dokument Sinode, tj. Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon glasanja, članovi Sinode nastavili su s izlaganjem svojih intervenata na temu Četvrtog zasjedanja „Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu“.

Završno zasjedanje Sinode održat će se 9. veljače 2018. godine, a na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače rad Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Ovim zasjedanjem Crkva zagrebačka, osnažena sinodskim iskustvom, želi još više svoj pogled i nastojanje usmjeriti prema krajnjem cilju pastoralnog poslanja što ga je Crkva primila od svoga Utemeljitelja, a to je jedinstvo svih kršćana i svekolike ljudske obitelji – rekao je kardinal Bozanić u svom uvodnom govoru na prvom danu zasjedanja.

Zapravo, nastavio je Kardinal, riječ je o trojakom „ekumenizmu“ što su ga posebno naglašavali koncilski pape i koji je toliko na srcu papi Franji, a to su: ekumenizam među kršćanima, međureligijski dijalog i dijalog među svim ljudima radi postizanja i očuvanja mira u svijetu i suživota u slozi velike ljudske obitelji.

Podsjetio je na dva znakovita projekta Zagrebačke nadbiskupije u ovoj sinodskoj godini: dom za siromašne mlade i studente bez doma na Selskoj cesti što ga prati akcija Caritasa Zagrebačke nadbiskupije „Da život imaju“ te dovršetak Velike dvorane u krugu kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta za potrebe studenata Sveučilišta i za druge kulturno-znanstvene inicijative u našem Gradu.

Pozdravnu riječ uputio je i mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske Porfirije Perić, koji je kazao kako je na nama kršćanima i svim drugim abrahamskim religijama da gradimo mir među ljudima, jer ključnu ulogu u religijama imaju sloboda za mir i sloboda za ljubav.

Prostori na kojima živimo uvijek su bili mjesto dodira Istoka i Zapada, prostori njihove simbioze, stoga je važno da mi, vjerski predstavnici, afirmiramo povijesne tekovine i budemo aktivni sudionici međureligijskih susreta, ali i susreta s agnosticima i ateistima – rekao je mitropolit Perić. Ova Sinoda, nastavio je, kao i svaka druga okupljanja vjerskih zajednica, ima za cilj da na teološki i crkveni način odgovori na pitanja suvremenog društva. Crkve i vjerske zajednice ne da mogu biti, nego one moraju biti povezujući faktor, jer osnovne sastavnice svake religije jesu dijalog, razumijevanje, mir i ljubav – zaključio je Mitropolit.

Četvrtom zasjedanju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije prisustvovali su i ovi uvaženi gosti: biskup Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić, član Protestantskog evanđeoskog vijeća u RH i glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava u RH Željko Mraz, rabin Židovske općine u Zagrebu Luciano Moše Prelević, Mevludi ef. Arslani, izaslanik muftije Aziza ef. Hasanovića, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu te Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net