Caritas Zadarske nadbiskupije prigodno je proslavio Dan života u ponedjeljak 6. veljače, kad su ravnatelj don Ivica Jurišić i zamjenica Mirjana Tadić pohodili odjel neonatologije u rodilištu Opće bolnice Zadar. Sedmu godinu darivali su majke na odjelu gdje je trenutačno 25 rodilja, a još pet je u odsjeku rađaone.

Zadar

Caritas je izdvojio sredstva za kupnju 30 poklon paketa u kojima su pelene, ulje za dijete i ostale higijenske potrepštine. Ove su godine kupili i velik broj tutica jer je to potrošna roba koja se redovito pere i najviše troši pa je Caritas ispunio želju odgovornih liječnika koji su izrazili tu potrebu. “Želimo podržati život, svaki začeti život, da se rodi”, rekao je ravnatelj Caritasa Jurišić, istaknuvši da u Caritasovom programu Pro vita svaki mjesec novčano pomažu i stotinu majki koje su odustale od pobačaja i sačuvale život. U sklopu djelovanja Pro vite rođeno je više od 1000 djece. Caritas ih pomaže sredstvima do prve godine života djeteta, no mnogi ostanu i dalje u sustavu pomoći, neka djeca su završila i srednju školu primajući tu pomoć.
“Nema ljepšeg mjesta nego Dan života slaviti u rodilištu, gdje djeca dolaze na svijet i ostvaruju prvi kontakt s majkom”, rekla je glavna sestra odjela ginekologije Ana Šalov u zahvalnosti Caritasu za simboličnu gestu darovane pažnje.
U Zadru je 2011. g. rođeno 1699 djece, što je 80 djece manje u odnosu na 2010. g. Rođeno je 887 dječaka i 817 djevojčica. Među majkama je bilo 785 prvorotkinja i 894 višerotkinja. Rođeno je 25 parova blizanaca. Godine 2010. u zadarskom rodilištu rođeno je 895 dječaka i 860 djevojčica, odnosno 50 djece manje u odnosu na prethodnu, 2009. g. Posljednje dvije godine u Zadru je rođeno 130 djece manje, otprilike pet školskih razreda. Ove godine, do ovog termina, u siječnju 2012. g. i prvom tjednu veljače, rođeno je 170 djece.
Zadarsko rodilište i dalje nosi titulu “Bolnica – prijatelj djece”, što znači da ispunjava uvjete razvoja bliskog i povoljnijeg odnosa između novorođenog djeteta i majke. Taj se naslov verificira svake tri godine i ove godine je ponovno ocjenjivanje tih kriterija. Voditeljica zadarske neonatologije dr. Lidija Pavić sa žalošću je rekla da iz kontakta s kolegama i u drugim rodilištima, poput Siska i Varaždina, u Hrvatskoj prevladava trend smanjenog broja poroda, pad nataliteta te je Dan života prigoda govoriti o ljepoti rađanja i bogatstvu roditeljstva za obitelj i društvo u cjelini. (ika/bitno.net)