Po djelovanju angažiranih župljana s ciljem da trudnice odgovore od namjere pobačaja Pro vita je spasila oko 1500 života.

Zadar

Pro vita je jedan od načina da se vidi što kršćani misle i što kršćani rade, rekao je povjerenik Zadarske nadbiskupije za crkvene pokrete mons. Ivan Mustać na svečanosti obilježavanja 20 godina djelovanja Pro vite u srijedu 15. veljače u crkvi Srca Isusova na Voštarnici u Zadru. “Pro vita je plod molitve i klanjanja pred Presvetim. Tadašnji župnik Voštarnice fra Andrija Bilokapić pitao se što učiniti u vremenu rata kad se svim sredstvima ustalo na postojeći život i suživot. Odgovor tome zlu je boriti se za život. Tako se rodila Pro vita”, rekao je sadašnji župnik fra Veselko Grubišić. Pro vitu su blagoslovili nadbiskupi Marijan Oblak i Ivan Prenđa i u programu je Caritasa Zadarske nadbiskupije jer cilj je isti: s ljubavlju pomoći čovjeku. Mons. Mustać je čestitao župi gdje se ideja rodila, vizionaru fra Andriji i Caritasu koji Pro vitu prati. “Crkva se bori za život od začeća do prirodne smrti. Jesmo li kršćani vidi se po tome jesu li obitelji otvorene životu. Gdje su obitelji otvorene životu, tu će biti i liječnika, profesora, inženjera, svećenika, redovnika, svih vrsta zvanja potrebnih u društvu”, istaknuo je mons. Mustać. Ravnatelj Caritasa don Ivica Jurišić poželio je da se ljudi odlučuju za život, a caritas će ga pomagati. Po djelovanju angažiranih župljana s ciljem da trudnice odgovore od namjere pobačaja Pro vita je spasila oko 1500 života. Godišnje je u programu Pro vite u Caritasu 75 žena. Caritas je za Pro vitu u 20 godina izdvojio 7.200.000 kn.
Pro vita uspješno surađuje s liječnicima ginekologije u Općoj bolnici Zadar u kojoj s liječnikom provitina volonterka Marija Špoljarić, socijalna radnica, razgovara s trudnicama čija je namjera pobačaj. “Humanost Pro vite kad je ugrožen život sve je pogodila i rado smo podržali taj projekt. Stvorio se zanos kako spasiti ljudski život. Ginekolozi mogu potvrditi da život počinje začećem. To ne može nitko sakriti. Nitko od nas ne može biti imun na to. Nemjerljiva je vrijednost svakog života koji se spasi. Drago nam je da smo u tome sudjelovali, da i danas sudjelujemo. Volonteri Pro vite su se toliko zalagali zato da to i danas živi. Nekad nam je teško s prostorom i vremenom, no radost je znati da se godišnje spasi jedan razred u Zadru”, rekao je dr. Branko Dukić, voditelj odjela ginekologije u zadarskoj bolnici. Crkva i županija kvalitetno surađuju u različitim područjima, da se pritom ne politizira Crkvu ni sakralizira politiku; pomaže se konkretno čovjeku, rekao je dr. Josip Kraljić, pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije. “Interdisciplinarni način na koji je Pro vita odabrala spasiti život, suradnjom mnogih subjekata, najkvalitetniji je način. Broj prekida trudnoće kod nas opada. No, ne može nas tješiti činjenica da je u Hrvatskoj dvostruko manje pobačaja na 1000 rođenih nego u nekim zemljama. Imamo dvostruko manje pobačaja od Češke, dva i pol puta manje od Slovenije i četiri puta manje od Mađarske. Dok god postoji i jedan život koji treba spasiti, trebamo to uznastojati”, rekao je dr. Kraljić, zahvalivši Pro viti na trudu i obećavši im daljnju potporu regionalne uprave. U njegovom mjestu svega dvije obitelji imaju djecu školske dobi; UN je Hrvatsku svrstao među vrlo stare narode.
O. Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima čiji svećenici vode župu Voštarnica, rekao je da je geslo sv. Franje ne samo sebi živjeti, nego i drugima koristiti. “Pro vita je briga za život. Ti koraci su najbitniji jer je život Božji dar. Kad smo za život onda smo za Božju stvar”, rekao je Sopta. U ratno vrijeme udrugu su pomagali i dobročinitelji iz Italije, Francuske, Njemačke. Na svečanosti su sudjelovali i dobročinitelji Marion i Manfred Nurnberger koji posredstvom angažiranih provitinih volontera Jasne i Ivice Obada pomažu udrugu te vojni ataše SR Njemačke u Hrvatskoj Ralf Mayer. Prenio je pozdrave njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj istaknuvši da njemačka vojska ne misli samo na ratno djelovanje nego se uključuje i u humanitarne projekte te su pomogli i Pro vitu. Fra Veselko je zahvalio osobito volonterkama Pro vite od kojih su neke i preminule. Svaki tjedan u župi Voštarnica pripremaju namirnice i odjeću za djecu a majke u potrebi srijedom dolaze po pomoć. Ustanovama i tvrtkama koje pomažu Pro vitu uručene su zahvalnice.(ika/bitno.net)