Građanska inicijativa “U ime obitelji” prijavila je Državnom izbornom povjerenstvu 6306 promatrača koji će 1. prosinca 2013. promatrati prvi narodni ustavotvorni referendum, izvijestila je gđa Anamarija Marković iz nacionalne koordinacije Građanske inicijative „U ime obitelji“.

– Volonteri građanske inicijative će na 95% biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj pratiti broj birača koji su izišli na referendum te sudjelovati u brojanju glasova, prateći odvija li se referendumsko izjašnjavanje u skladu sa zakonom. Zahvaljujemo i brojnim volonterima koji su željeli biti promatrači, a koje, zbog kratkoće roka prijave, nismo stigli uvrstiti u promatrače. Sigurni smo da će za njih biti prilike da uskoro volontiraju na neki drugi način – poručili su iz inicijative.

Pravni tim Građanske inicijative od Državnog izbornog povjerenstva zatražio je objašnjenja njihovog Priopćenja o referendumskoj promidžbi i praćenju financiranja referendumske promidžbe od 18. studenoga.

– Tražili smo da DIP pojasni jesu li zatražili od svih uključenih strana u referendumsku promidžbu izvještaj o financiranju pa tako i najviše zainteresiranu i angažiranu Vladu Republike Hrvatske, EuropaPress Holding, Hrvatsku radioteleviziju i sve nevladine udruge koje provode agresivnu anti-kampanju. Nadalje, zanima nas na koji će način Državno izborno povjerenstvo, ako Građanska inicijativa “U ime obitelji” prihvati njihov savjet i objavi sve pravne i fizičke osobe koje su inicijativu podržale financijski, zaštititi te osobe od mobbinga, prijetnji i napada, kakvom su sada izložene osobe koje su se već javno izjasnile da podupiru inicijativu – kazao je Šime Matak.

Građanska inicijativa ”U ime obitelji“ pokrenula je na Općinskom sudu u Zagrebu postupak za naknadu štete radi povrede prava osobnosti, odnosno zbog ”govora mržnje” protiv SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića. Od premijera Zorana Milanovića zatražena je javna isprika te pokretanje postupka opoziva Nikše Spremića zbog ”fašističkih” uvreda koje je taj član SDP-a i voditelj ureda SDP-ova zastupnika u Europskom parlamentu Olega Valjala uputio građanima okupljenim oko inicijative ”U ime obitelji”.

Premijeru je upućen i apel da se ”zaustavi politički pritisak i zastrašivanje svih onih koji žele glasati ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca”.

Bitno.net