“Izjava kojom premijer Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada „smatra da odredbe konvencije znače ili ne znače“ nema nikakvu pravu težinu. Sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene”, poručila je udruga U ime obitelji uoči današnje sjednice Vlade RH na kojoj je kabinet premijera Andreja Plenkovića odlučio poslati Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Hrvatski sabor.

“Premijerovo tumačenje da u konvenciji nema rodne ideologije ima istu težinu kao da je u interpretativnu izjavu napisao da smatra da će Istanbulska konvencija povećati mirovine, osigurati neradnu nedjelju, zaustaviti odlazak ljudi iz RH i pomoći mu da bude vjerodostojan. Država koja ratificira konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, a smatraju se ‘rezervama općeg karaktera’. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije. U članku 78. konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno pobrojane članke, pa tako nisu dopuštene za ideološke odredbe o ‘rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola’, obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira”, piše u priopćenju koje potpisuje predsjednica Udruge Željka Markić koja je zaključila:

Prije današnjega izglasavanja, premijer Andrej Plenković ustvrdio je da upućivanje ratifikacije Istanbulske konvencije u proceduru nije plod pritiska oporbe i udruga civilnog društva, niti plod inicijative HDZ-ovih koalicijskih partnera u Vladi ili parlamentarnoj većini, već rezultat političke volje njegove Vlade.

Udruga U ime obitelji napravila je analizu koristi i šteta ratifikacije IK koje možete pogledati OVDJE.

Svemu ovome dodajmo još jedan poziv na prosvjed protiv Istanbulske konvencije koji će se dogoditi u subotu, 24. ožujka u 11 sati na Trgu žrtava fašizma.

“Prosvjedno okupljanje u organizaciji građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije održava se u subotu, 24. ožujka u 11 sati na Trgu žrtava fašizma, odakle ćemo otići na Markov trg, pred Vladu i Sabor. Prosvjedom dajemo priliku hrvatskim građanima da kažu što misle o ratifikaciji Istanbulske, koja je iznad hrvatskih zakona i u analizi koristi i šteta – donosi više štete”, rekla je gđa Rozalija Bartolić na nedavnoj konferenciji za medije.

Bitno.net