Večeras (10. veljače) Hrvatska televizija premijerno emitira dokumentarno-igrani film “Alojzije Viktor Stepinac”, rađen u njezinoj produkciji. Film će biti emitiran na Prvom programu HTV-a u 20:05.

Kako piše stranica HTV-a, film je sniman godinu dana, a prati cijeli blaženikov život.

“Ovaj 92-minutni dokumentarac redatelja Nevena Mihaela Dianeževića i urednika te scenarista Nike Kostanića obrađuje život blaženika od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću i otkriva kakav je bio Stepinac kao učenik, student na Gregoriani i mladi svećenik, zbog čega ga je Bauer unatoč tome što je bio solunski dobrovoljac predlagao za nadbiskupa koadjutora, koja je njegova uloga u spašavanju Srba i Židova u vremenu NDH, te što mu se stavlja na teret u montiranom sudskom procesu i kojim se metodama i falsifikatima tužiteljstvo služi”, prenosi HTV.

“Detaljan je to prikaz o Stepinčevu životu i u Lepoglavi i krašićkom sužanjstvu; govori o milicijskoj represiji, trovanju, te što nam Stepinac ostavlja kao svoju oporuku. Iako film govori o cijelom životu blaženog Stepinca, ipak s posebnom pozornošću obrađuje vremensko razdoblje 1941-1946. godine te pokušava demistificirati ulogu nadbiskupa Stepinca kada govorimo o  vjerskim prijelazima, spašavanju Kozaračke djece, o Jasenovcu, o odnosu s Pavelićem i Titom. Povijesni događaji praćeni su igranim scenama”, naglašava se.

Narator u filmu je glumac Dragan Despot. Kardinala Stepinca glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić, a osim bogatog arhivskog materijala HTV-a, većina scena snimljena je 2018. u Zagrebu, Brezariću, Krašiću, Lepoglavi i Rimu.

Film je pretpremijerno prikazan 7. veljače u  Nadbiskupsko-pastoralnom institutu na Kaptolu.

Trailer za film i više o njemu pogledajte OVDJE.

Bitno.net