“Prije dvije godine nisam ni imao bicikl. Onda sam skoro poginuo u prometnoj nesreći. Poslije toga sam išao pješke u Međugorje. Ne znam zašto, rekao sam si ‘Nabavljam si bicikl’. Već dvije godine idem u Međugorje i lokalna hrvatska svetišta. Možda će netko reći da je to prevelik zalogaj, jer to je 2.300 kilometara, ali iskreno sv. Franjo je “zakon”. On je isto bio radosnog duha, to nas je još više povuklo i rekli smo ‘Idemo!”, kaže Tomislav Šedevi iz Sesveta kraj Pleternice.

Tomislav je samo jedan od četiri prijatelja iz pleterničkog i kutjevačkog kraja koji su u dva sata ujutro krenuli biciklima u Vatikan i nazad. U “Timu guvernal” su još Matija Bajt, Matej Paulić i Dražen Petir. Uhvatili smo ih na blagoslovu bicikala. Zanimljivost je i da smo istu ekipu zatekli i na prekjučerašnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Požegi.

– Prvi put idem na toliki put, dosad sam išao samo na manja hodočašća. Hoćemo da nas se okupi više. Zašto? Prošle godine sam tražio nekog da ide i pronašao ovu ekipu i od tada idemo zajedno. Bili smo u Međugorju, Vukovaru, Sarajevu i okolnim mjestima. Vjerovali ili ne, nosimo samo osnovne stvari. Malo je nezgodno. Putujemo do 20-ak dana i zbog toga treba neke opreme, ali bitna je volja. Ostalo će doći uz Božju providnost. Nemamo organizirana prenoćišta, očekujemo da nas Bog iznenadi svakog dana. Svakako bih volio da se drugi mladi koji žele tako slaviti Boga pridruže udruzi. Potičem svoju obitelj da bude složna i da se širi ljubav dalje – rekao nam je Matej Paulić iz Kutjeva, dok nam pokazuje natovarene bicikle, svako od njih ima barem 20 kilograma opreme sa sobom.

1439101289img_0002

Foto: Aleksandar Grlić/Radio Vallis Aurea.

– Udrugu imamo mjesec i pol dana. Dosad smo imali poduhvate i vožnje, ali želimo to postići na veću razinu, postati brend. Naša udruga nije rekreativna, ali nije ni natjecateljska. Nastala je više iz radosti duha i naš najvažniji cilj je pedaločašće i obilazak udruga, kulturnih događanja da se odmaknemo od svakodnevnih, ne toliko radosnih druženja – uključio se Tomislav.

– Kolega je u pravu, nije napomenuo da imamo jedno prenoćište i to je u bivšoj župi našeg patera Tome u Zagrebu. Tamo ćemo prenoćiti. Radosno nas čekaju. Zato prvi dan radimo 190 kilometara. Htjeli bi doći na njihovu misu u 7 sati. Ostalo je Božja providnost. Šator imamo, pitat ćemo u crkvama za smještaj. Napisao sam si par riječi na talijanskom jeziku da pitam i da kažem da smo hodočasnici iz Hrvatske koji mole prenoćište u dvorištu. Pitat ćemo, a ako ne snaći ćemo se – zaključuje Tomislav.

Njihovo putovanje ćete moći pratiti na Facebook stranicama Biciklističke udruge “Tim Guvernal” iz Sesveta i na Tomislavovom Facebook profilu “da ljudi vide barem gdje su i da vide njihov osmjeh na licu”. Biciklisti poručuju “Bog je s nama!”.

– Na ovo me je motiviralo zajedničko druženje, molitva i pokora prema Bogu za bolji i uspješniji život. Najviše se radujem tome da susretnem papu i ako je to ikako moguće da budemo na misi koju će voditi. Molit ću se za svoj uspjeh na fakultetu, svoj život, obitelj, prijatelje i rodbinu. U ovo vrijem s posebnom nakanom ću se moliti za Tomislava Salopeka u rukama ISIL-a. Želio bih pozdraviti sve svoje prijatelje s bogoslovnog fakulteta u Đakovu – kazao nam je Matija Bajt iz Knežica.

– Ovakvo hodočašćenje u ekipi od četiri prijatelja je puno zabavnije, nije toliko dosadno. Kad si sam “k’o ćuko” nikog ne poznaješ, pogotovo kada ideš u Italiju. Kad ideš sam ne možeš se ni odmoriti, a uz ljude malo “divaniš”, pa se smiješ, pa netko nešto dobaci, pa se zeza. Meni je želja usput otići u Veneciju u provozati se gondolom. To ne smijem nikako propustiti. Putem ću se moliti za prijatelje, obitelj, meni drage osobe da si ostvare svoje planove i snove. Dosad sam imao odlična iskustva s ovom ekipom. Išli smo u Međugorje prošle godine. Čak je bilo bolje nego što sam se nadao. Nadam se da će i ove godine biti tako. Motiviralo me i to što možda neću imati više prilike otići na tako nešto, ovo je ipak put od 20 dana. Cijelo vrijeme radim na moru i uzeo sam mjesec dana godišnjeg odmora samo radi “pedaločašća” – ispričao je Dražen Petir iz Ferovca.

1439101314img_9424

Tomasz Cybula, župnik župe Svih Svetih je blagoslovio bicikliste, a sretan put im je zaželio i pleternički dogradonačelnik Domagoj Katić u ime Grada Pleternice i Grada Kutjeva, jer su oba grada pomogla “bicikločasnike”.

– Što reći nego vam čestitati na hrabrosti, želji, volji i motivaciji koju imate, kako kroz ljubav prema biciklima, tako i kroz ljubav prema vjeri koja nas sve spaja. To je za svaku pohvalu. Put vam je dugačak, siguran sam da će vas vaša vjera voditi kroz sve dnevne izazove. Ne nosite tamo samo sebe nego i cijelu našu županiju, vidim da nosite i cijelu Hrvatsku u svojim srcima – rekao im je dogradonačelnika Katić.

– Ljubav je to prema biciklu, ali i prema nekom kršćanskom odredištu i centru vjere Rimu. Želim vas blagosloviti i uputiti na to da jedni drugima pomažete na tom putu. Da timski radite. Uvijek jači pomažu slabije, ali i slabiji imaju što učiniti za jake. Želim vam da sretno krenete i sretno se vratite. Ponesite naše molitve. To je hodočašće u kojem ćete dati puno znoja i truda, ali ispunjenost srca je bitna. Što više ulažemo s ljubavlju, to nam se više i vraća – rekao im je župnik Tomasz Cybula.

Napisao i snimio: Aleksandar Grlić | Bitno.net