“Šutnja košta mnogo više od suočavanja sa stvarnošću i njezinog iznošenja u javnost. Zbog čuvanja dobrog glasa i ugleda, stvarana je nerealna slika Crkve koja pogađa one koji su doživjeli zlostavljanje, ali i ostale vjernike”, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić u razgovoru za Hinu na temu zlostavljanja u Crkvi.

Povod razgovora bila je objava na hrvatskom jeziku obraćanja novinarke Valentine Alazraki papi Franji i predsjednicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta.

Uzinić, koji je i predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, istaknuo je potrebu da se žrtve sasluša i susretne: „Jedino ako žrtve stavimo na prvo mjesto bit ćemo vjerodostojni kada kažemo da smo odlučni iskorijeniti pošast zlostavljanja“.

Istaknuo je pozitivnu ulogu novinara u sprječavanju daljnjih zlostavljanja tako što su omogućili žrtvama da se njihov glas čuje, nakon što su u Crkvi naišli na šutnju. „Mnogi koji su doživjeli zlostavljanje kažu kako ih nitko iz Crkve nije želio čuti te su na neki način bili prisiljeni progovoriti kroz medije“, kazao je Uzinić.

Otkrio je i kako je na razini HBK planirana objava dvaju priručnika za učitelje, odgojitelje i pastoralne radnike o dobrim praksama u prevenciji zlostavljanja i zaštiti maloljetnika.

Susret za žrtvama prema nadbiskupovim je riječima ključni korak u rješavanju problema zlostavljanja: “Ne možemo govoriti ako nismo saslušali žrtve, ako nismo podijelili njihovu bol, ako nismo dotakli rane koje su zlostavljanja nanijela ne samo njihovim tijelima, već i njihovim umovima, srcima i vjeri.”

Govoreći o tome kako kod se nas reagiralo na problem zlostavljanja, Uzinić je upozorio na propuste.

“Mislim da mi u Hrvatskoj djelujemo previše reakcionistički, i to uglavnom na razini priopćenja, ako i to”, kazao je nadbiskup ponovno ističući potrebu „ljudskog i evanđeoskog“ elementa u komunikaciji kao i otvorenog priznavanja pogrešaka.

“Dok ne priznamo što se dogodilo, povjerenje će biti narušeno i nećemo moći krenuti dalje”, istaknuo je Uzinić.