Uskrsni susret obitelji Dubrovačke biskupije održan je 13. travnja u franjevačkom samostanu u Slanom u organizaciji Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije. Susret je započeo okupljanjem i druženjem obitelji, te zajedničkim ručkom, a nastavljen nagovorom fra Ivice Karatovića. Tema nagovora je bila “Kršćanska obitelj u svjetlu Kristovog uskrsnuća”. Predavač je istaknuo da je “shvaćanje smrti kao i prijelaza iz prolaznoga u neprolazno, iz vremenitog u vječno, lijepo sažeto u liturgijskom tekstu u kojem među ostalim stoji ‘tvojim se vjernima Gospodine život mijenja, a ne oduzima i pošto se raspadne dom ovozemnog boravka stječe se vječno prebivalište na nebesima.’ I u svjetlu svoje vjere kažemo da smrt nema posljednju riječ u našem životu. Temelj te vjere je Isusovo uskrsnuće koje je označilo pobjedu svjetla nad tamom, pravde nad nepravdom, dobra nad zlom i u konačnici života nad smrti”. Konkretizirajući te riječi za kršćanske obitelji, progovorio je o križevima i patnjama u svakodnevnom životu i vjeri u uskrsnuloga Isusa Krista čijom pomoću sve to možemo nadvladati i pobijediti.

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić. Osvrnuo se na riječi pape Franje koji je svećenicima kazao da bi oni “kao pastiri trebali na sebi imati miris svojih ovaca”, a tim simboličnim govorom želio je kazati da su i svećenici i laici na istom putu, te da bi zajednički trebali djelovati. Potaknuo je okupljene obitelji, između ostalog, da mole i za duhovna zvanja, posebno u Dubrovačkoj biskupiji u kojoj je taj nedostatak snažno izražen. Promišljajući o biblijskim čitanjima koja govore o ustanovljenju đakonata i podjeli crkvenih službi, potaknuo je obitelji na aktivno uključivanje u život Crkve, a na što su kao vjernici pozvani.

U kratkom govoru uime Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije svima je zahvalio Krešimir Marković koji je istaknuo važnost susreta, te izrazio nadu u još aktivniji obiteljski pastoral, napose župni koji je temelj rada s obiteljima. Okupljenima se obratio i domaćin susreta fra Ljudevit Lasta, gvardijan franjevačkog samostana i župnik, koji je potaknuo obitelji da budu svete obitelji i da djeluju u Dubrovačkoj biskupiji poput kvasca.

Nakon službenog dijela programa obitelji su ostale u druženju, te na taj način produbile međusobno zajedništvo. Tijekom cjelokupnog programa brigu o djeci su vodila petorica novaka Hrvatske dominikanske provincije i animatori Dubrovačke biskupije koji su ih zabavljali različitim igrama i radionicama. (ika/bitno.net)