U Sarajevu proslavljen spomendan Drinskih mucenica

U samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi Kraljica sv. Krunice u Sarajevu, u večernjim satima 15. prosinca svečano je proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica: s. M. Jule Ivanišević, s. M. Berchmane Leidenix, s. M. Krizine Bojanc, s. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banja. Misno slavlje u crkvi koja je svetište blaženih Drinskih mučenica te se u njezinoj lijevoj lađi nalazi oltar sa slikom blaženica, predvodio je vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar uz koncelebraciju 16 svećenika i asistenciju đakona vlč. Marina Marića. Uz veći broj vjernika, na misi su sudjelovale sestre Kćeri Božje ljubavi iz Sarajeva i drugih samostana, a pridružile su im se i sestre drugih družbi kao i bogoslovi.

Uime sestara Kćeri Božje ljubavi sve ih je pozdravio rektor crkve Mijo Nikolić, podsjećajući da je to drugi po redu spomendan mučeničke smrti blaženih Drinskih mučenica. “Svi možemo biti sretni, ponosni i zahvalni dobrom Bogu za ovaj dan i ovaj događaj kada se sjećamo i slavimo njihovo hrabro svjedočenje vjernosti Bogu i mučeničku smrt u Goraždu, 15. prosinca 1941. Dok Bogu zahvaljujemo za ovaj veliki dan i dar, nećemo zaboraviti na molitve našim blaženicama da nam budu zagovornice i pomoćnice kod dragog Boga u svim našim potrebama i da nam budu uzor u svjedočenju vjere i vjernosti Bogu osobito u ovoj Godini vjere”, kazao je vlč. Nikolić, pozivajući na molitvu Bogu da Drinske mučenice u što skorije vrijeme proslavi krunom svetosti i pridruži zajedništvu svetih sveopće Crkve.

U propovijedi biskup Sudar napomenuo je da za razliku od drugih oblika svetosti, za beatifikaciju mučenika nije potrebno čudo, zato što su mučenici jedno veliko čudo. “Čudo su zato što se u ljudskoj slabosti očitovala Božja snaga; što se očitovalo obilje Božje milosti koje je stalo u mala ljudska srca i proširilo ih do nevjerojatnih razmjera. Motiv i razlog jest naša potreba da se uteknemo njihovu zagovoru kako bismo slaveći njih, zahvaljujući Bogu, barem na trenutak osjetili slast, ljepotu, smisao ovolike Božje blizine, ovolikog Božjeg prijateljstva, ali i ovako bogatog ljudskog odgovora”, kazao je biskup Sudar.

Zahvaljujemo Bogu na tako velikom i rijetkom daru Crkve u ovoj napaćenoj zemlji koja je natopljena s toliko mučeničke, patničke krvi, krvi žrtava. Uspjeli smo iz te krvi tako malo izdvojiti one mučeničke. Ali nas pri tome hrabri činjenica da je ona pomiješana, da se ona ne da razdvajati; da nas njihova mučenička krv na svoj način kao i sveci uzdižu, približavaju Bogu i daju smisao svoj ljudskoj povijesti, daju smisao i čine Božjom zapravo i ovu našu stvarnost. I tu je to ohrabrenje, tu je taj izazov da, prepoznajući ovoliku snagu milosti Božje u njima, zapravo zaželimo da im budemo što bliži, da ih zamolimo da nas zagovaraju i ne samo nas nego sve ljude u ovoj zemlji, zemlji gdje su one dobile palmu mučeništva, rekao je biskup Sudar potičući sve da u Godini vjere učvrste svoju vjeru i da osjete njezinu nevjerojatnu božansku snagu.

U Molitvi vjernika, koju je pročitala je generalna asistentica sestara Kćeri Božje ljubavi u Rimu s. Bernarda Horvat, svi okupljeni, između ostalog, molili su da Bog, po zagovoru Drinskih mučenica, koje su bile dio redovničke obitelji Kćeri Božje ljubavi, štiti sve obitelji te pomogne roditeljima, djeci i mladima da se odupru svim lažnim ponudama te prihvate samo one koje vode prema Božjem kraljevstvu. Molili su Boga da po zagovoru Drinskih mučenica, koje je pozvao iz različitih naroda, jača u svojoj Crkvi duh ekumenizma i međureligijskog dijaloga i da svi budu jedno u prihvaćanju zapovjedi ljubavi prema Bogu i čovjeku kao i da Drinske mučenice, koje su svojim životom pokazale posebnu ljubav prema siromasima, nadahnjuje i danas svoju Crkvu uvijek novom ljubavlju i zauzetošću za siromašne, bolesne i nevoljne.

Na kraju mise, koju je uveličao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, svi su izmolili Molitvu za proglašenje Drinskih mučenica svetim. Proslavi je prethodila trodnevnica koju su predvodili vlč. Željko Čuturić, glavni vojni kapelan pri Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH i upravitelj župe sv. Dominika u Goraždu, don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine, i vlč. mr. Ivica Mršo, ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Josip i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. (ika/bitno.net)