U nedjelju 12. svibnja započelo je izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Do 13 sati Zahtjev za raspisivanje referenduma potpisalo je nekoliko desetaka tisuća građana na području cijele Hrvatske te se izjasnilo da je brak zajednica žene i muškarca.

Tisuće volontera Građanske inicijative „U ime obitelji“ protekloga su tjedna educirane o Zakonu o referendumu koji regulira izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma.

Potpisi će se prikupljati od 12. do 26. svibnja na više od 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj – ispred katoličkih i pravoslavnih crkava, džamija, na brojnim fakultetima svih hrvatskih sveučilišta, na najposjećenijim lokacijama u svim hrvatskim gradovima.

Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana prikupiti 375 000 potpisa, a potpisati mogu svi punoljetni državljani Republike Hrvatske. Na državnom referendumu, kakav pokreće Građanska inicijativa „U ime obitelji“, odlučuje se većinom birača koji su glasovali.

Zahtjev za raspisivanje referenduma važeći je ako je na registriranom mjestu izjašnjavanja (provjeri lokacije u svom gradu na www.uimeobitelji.net/lokacije čitljivo upisano ime i prezime, MBG ili OIB te vlastoručni potpis).

Izvor: www.uimeobitelji.net