U ime obitelji

Nakon što su hrvatski mediji objavili kako se na današnjoj sjednici saborskog Odbora za ustav raspravljalo o moratoriju na sve referendume do promjene Zakona o referendumu, iz udruge U ime obitelji poslali su priopćenje u kojem navode kako takve inicijative predstavljaju “kršenje temeljnih načela demokracije”.

Vanjski član Odbora Branko Smerdel predložio je uvođenje moratorija do izmjena zakona, što bi onda značilo kako bi inicijativa U ime obitelji za raspisivanje referenduma o demokratizaciji izbornog sustava bila – stavljena na led. Ovakav prijedlog potpuno je podržao HDZ-ov član Odbora Vladimir Šeks.

“Pokušaj zaustavljanja referendumskog izjašnjavanja birača o inicijativi „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ predstavlja kršenje temeljnih načela demokracije. Privremena zabrana – moratorij – izjašnjavanja birača o demokratiziranju izbora ne može se opravdati niti životnom niti pravnom logikom”, poručili su iz U ime obitelji.

“Predstavnici naroda, zastupnici u Hrvatskom saboru, nemaju ovlasti niti pravo, zabraniti narodu koji predstavljaju da se izjasni o tako važnom pitanju kao što je promjena nepravednog izbornog
sustava koji koči ulazak novih i sposobnih zastupnika odgovornih biračima u Hrvatski sabor.
Izborna načela nalaze se u ustavima 19 europskih zemalja, a u pripremi referendumskog pitanja inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ sudjelovali su najbolji pravni stručnjaci.
Izjašnjavanje birača koje započinje u nedjelju, 21. 9. i traje do nedjelje, 5. 10. odvija se prema istom Zakonu o referendumu prema kojem je provedeno i izjašnjavanje hrvatskih birača o ulasku u
Europsku uniju.
Nadamo se da su ovakvi prijedlozi predsjednika Josipovića, GONG-a te vodstava SDP-a i HDZ-a na Međunarodni dan demokracije izraz nesnalaženja u novoj situaciji – da hrvatski građani koriste
pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i predlažu bolji i pravedniji izborni sustav”, zaključuju iz udruge U ime obitelji.

Bitno.net