Poštovani gospodine Milanoviću,

Eurozastupnica gđa Ana Zaborska, predsjednica međustranačke skupine za Obitelj, dječja prava i međugeneracijsku solidarnost pozvala je predstavnice građanske inicijative „U ime obitelji“, dr. Željku Markić i gđa Anu Vargek, da 21. studenog 2013. godine predstave na sjednici Međunarodne skupine Građansku inicijativu „U ime obitelji“ i prvi referendum koji su zatražili i omogućili građani, a koji će se održati 1. prosinca 2013. Kao što vjerojatno znate, Europska unija proglasia je 2013. godinom građana.
Po završetku predavanja, jedna od osoba koja je bila prisutna predavanju, samoinicijativno je uzela riječ te teško uvrijedila gospođu Markić, usporedivši je u više navrata s nacistom Adolfom Eichmannom. Kasnije se utvrdilo da je riječ bila gospodinu (Nikši Spremiću), voditelju Ureda hrvatskog zastupnika iz redova SDP-a u Europskom parlamentu Olega Valjala.
Gospodin Spremić kasnije je izjavio da je sve ono što je kazao o gospođi Markić izrekao „isključivo kao pojedinac i građanin Nikša Spremić“, a ne kao član SDP-a, odnosno voditelj Ureda gospodine Olega Valjala. Gospodin Spremić pritom je ponovio kako ostaje kod svega izrečenog o gospođi Markić.

Želimo prvo primijetiti notornu činjenicu da Europski parlament nije forum u kojem bi mogli pristupati, a još manje na njemu i nastupiti „pojedinci i građani“. U Europskom parlamentu djelovati i istupati mogu samo osobe koje su (u bilo kojem rangu) predstavnici nacionalnih političkih stranaka. Tako je i gospodin Spremić dobio priliku ući u zgradu Europskog parlamenta i na spomenutoj prigodi izgovoriti ono što je izrečeno baš kao član Socijaldemokratske partije, odnosno kao voditelj Ureda SDP-ovog zastupnika, gospodina Olega Valjala.

Od samog početka rada građanske inicijative „U ime obitelji“, njeni su članovi bili izloženi sinkroniziranom medijskom pritisku, prijetnjama, a ponekad i fizičkom nasilju. Kroz sve to vrijeme, držali smo kako imati pravo računati na to da će pravna država reagirati u trenutku kada i ako postupci pojedinaca i interesnih skupina počnu ugrožavati osobnost i fizički integritet članova udruge „U ime obitelji“, ali i građana Republike Hrvatske koji su potpisom zahtjeva za raspisivanjem referenduma dali potporu stavovima koje udruga zauzima. Umjesto toga, približavanjem referenduma imali smo prilike osvjedočiti se kako pojedini predstavnici vlasti Republike Hrvatske svojim nastupima podupiru, proširuju i dodaju nove elemente kampanji koja se vodi protiv naše udruge.
Javna pravobraniteljica i pravobraniteljica za pravo spolova tako su, nedavno, teško prekoračili svoje ovlasti i iznijele svoj vrijednosni sud o pitanju o kojem će se raspravljati na predstojećem referendumu, nastojeći tako utjecati na glasačko tijelo.
Prošli je tjedan potpredsjednik Sabora, gospodin Nenad Stazić, objavio kako bi naša inicijativa – da ima prilike – prakticirala nasilje nad djecom koju bi, po gospodinu Staziću, odvela u Jasenovac. Nije potrebno puno mašte za zaključak o tome što je gospodin Stazić ovime sugerirao.

Trend progresije agresivnosti ovakvim istupima državnih dužnosnika dosegnut je upravo izjavom gospodina Spremića. Očito držeći da se više nije potrebno zaustavljati na aluzijama, gospodin Spremić eksplicitno je usporedio djelovanje naše predstavnice, gospođe Markić, s nacističkim metodama kojima se koristio Adolf Eichmann.

Poštovani gospodine Premijeru, dozvolite nam podsjetiti Vas kako naša zemlja ima tužnu povijest postupanja s osobama koje se optuživalo za nacizam. U tom kontekstu, izjava gospodina Spremića ne može se tumačiti drugačije nego pozivom na fizičko nasilje prema članovima naše inicijative, ali i svima onima koji su je do sada podržavali, pa i građanima koji će inicijativu podržati glasovanjem za prijedlog referendumskog pitanja.

Molimo Vas da kao predsjednik Vlade koja skrbi ravnomjerno o interesima i pravima svih građana Republike Hrvatske, odlučno reagirate i da iskoristite svoj autoritet kako bi se spriječilo da se ova situacija otme kontroli. Vjerujemo da ćete se složiti kako bi u sređenom društvu kakvo je Republika Hrvatska trebalo biti nezamislivo da se od strane predstavnika državne vlasti za nacističke metode optužuju osobe radi poticanja rasprave o pitanju koje je Ustavni sud ocijenio legalnim i koje je već sadržano u postojećim propisima Republike Hrvatske (Treba se ovdje sjetiti da je definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca uređena propisom kojega je izglasao Hrvatski sabor, u kojem većinu imaju upravno predstavnici stranke kojoj pripadaju i osobe koje sada s ovakvom lakoćom dijele stigmu nacizma).

Očekujemo od Vas i reakciju u svojstvu predsjednika Socijaldemokratske partije. Gospodin Stazić, koji je prvi prešao opasnu granicu etiketiranja neistomišljenika nacistima i gospodin Spremić, koji je takav pristup doveo do kraja, uspoređujući članove naše udruge s najozloglašenijim nacističkim zločincima, članovi su SDP-a. Bez funkcije koju obavljaju u SDP-u, te osobe ne bi došle ni u priliku iskazati ono što je izrečeno, a još bi manje njihove poruke mogle doprijeti do šire javnosti.
Molimo Vas, stoga, da se ogradite od istupa gospodina Stazića i gospodina Spremića, te da Vaša stranka pokrene postupak opoziva gospodina Spremića s njegove sadašnje funkcije u Europskom parlamentu.
Sve manje od toga neće se moći shvatiti nikako drugačije, nego Vašom osobnom suglasnošću i potporom izjavama koje su dale navedene osobe te potvrdom da takve izjave predstavljaju stav stranke koju vodite.