Zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu

U ime obitelji: GONG nema pravo na status neovisnog promatrača izbora, oni su pokazali da su promotori vladajućih

Udruga U ime obitelji uputila je Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da Udruzi GONG uskrati pravo na promatranje izbora za članove u Europski parlament 25. svibnja kao nepristranom promatraču te ih, ako tako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a

Foto: Saša Ćetković

Foto: Saša Ćetković

Udruga je izvijestila kako, iako je GONG prijavio samo 29 promatrača te s tako malim brojem promatrača nema mogućnost značajnije utjecati na kvalitetan nadzor nad provedbom izbora, smatra nužnim upozoriti DIP kako je Udruga GONG prilikom referenduma o braku održanom 1. 12. 2013. djelovala kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti.

Naime, Udruga GONG kao ciljeve svog djelovanja navodi „promicanje i unapređenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka“. U ime obitelji u svom zahtjevu DIP-u naglasila je kako se GONG založio protiv prava svih hrvatskih građana da na referendumu izraze svoje mišljenje o braku te je djelovao kao promotor stavova aktualnih predstavnika vlasti – od vlade RH do predsjednika Josipovića.

Isto tako, U ime obitelji podsjeća kako se GONG, suprotno ciljevima svog djelovanja za koje prima financijsku potporu iz proračuna Republike Hrvatske, založio u prosincu prošle godine i za neuspjele promjene Ustava koje su predložili vladajući SDP i predsjednik Josipović, a koje su, osim sprječavanja izručenja g. Perkovića Njemačkoj, imale za cilj onemogućiti građanima Hrvatske da referendumom mijenjaju Ustav svoje zemlje. GONG se založio da se ubuduće za promjenu Ustava treba izjasniti 51 posto birača RH, čime bi se, de facto, ukinula mogućnost da se izravnom demokracijom mijenja Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime obitelji podsjeća DIP kako je u Obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva stoji da promatrači ne smije ni na koji način aktivno ili pasivno utjecati na birače te smatra da će GONG-ovi promatrači vršiti aktivni i pasivni utjecaj na birače budući da su se jasno svrstali uz aktualnu vlast i političke stranke koje ju obnašaju, stoji u priopćenju udruge U ime obitelji.

Bitno.net


Objavljeno: 12. svibnja 2014.

Možda vam se svidi