‘U ime obitelji’: ‘Četiri mjeseca nakon zahtjeva još ne znamo datum referenduma’

Predstavnici Građanske inicijative “U ime obitelji” upozorili su danas da je prošlo točno četiri mjeseca otkad su predali zahtjev za raspisivanjem referenduma s pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca”, a da predstavnici javne vlasti još uvijek nisu reagirali

U ime obitelji

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ održala je konferenciju za novinare u ponedjeljak 14. listopada u Zagrebu na kojoj su sudjelovali predstavnici Organizacijskoga odbora Željka Markić, dr. med. i Ivan Munjin te odvjetnik Građanske inicijative Krešimir Planinić.

– Danas je navršeno četiri mjeseca od kada smo predali zahtjev za raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, a do sada niti nas niti javnost nitko nije obavijestio o datumu održavanja referenduma, kazao je na novinarskoj konferenciji Krešimir Planinić, odvjetnik građanske inicijative ‘U ime obitelji’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinić je naglasio da praksa EU kaže da se u roku od 6 mjeseci od predaje zahtjeva za referenduma, on mora i raspisati. Podsjetio je i na to da je građanska inicijativa Saboru predložila razuman rok od 120 dana za raspisivanje referenduma, no i taj razuman rok je istekao.

Član organizacijskog odbora Inicijative Ivan Munjin rekao je kako je na razini Europe donesen kodeks o tome da vlast ne bi smjela odugovlačiti s raspisivanjem referenduma, a isto tako u procesu raspisivanja referenduma ne bi se smjela pristrano uključivati u formiranje stajališta građana.

Druga članica organizacijskog odbora Željka Markić je pak kazala kako su danas svakom saborskom zastupniku i predsjedniku sabora Leki poslali dopis za zamolbom da zatraže da se na dnevni red sabora uvrsti tema o raspisivanju referenduma i da se konačno odredi datum njegovog održavanja i to prije 14. prosinca kad istječe zakonski rok od šest mjeseci kojeg je postavila Europska komisija.

Bitno.net


Objavljeno: 14. listopada 2013.

Možda vam se svidi