U ime obitelji

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ održala je konferenciju za novinare u ponedjeljak 14. listopada u Zagrebu na kojoj su sudjelovali predstavnici Organizacijskoga odbora Željka Markić, dr. med. i Ivan Munjin te odvjetnik Građanske inicijative Krešimir Planinić.

– Danas je navršeno četiri mjeseca od kada smo predali zahtjev za raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, a do sada niti nas niti javnost nitko nije obavijestio o datumu održavanja referenduma, kazao je na novinarskoj konferenciji Krešimir Planinić, odvjetnik građanske inicijative ‘U ime obitelji’.

Planinić je naglasio da praksa EU kaže da se u roku od 6 mjeseci od predaje zahtjeva za referenduma, on mora i raspisati. Podsjetio je i na to da je građanska inicijativa Saboru predložila razuman rok od 120 dana za raspisivanje referenduma, no i taj razuman rok je istekao.

Član organizacijskog odbora Inicijative Ivan Munjin rekao je kako je na razini Europe donesen kodeks o tome da vlast ne bi smjela odugovlačiti s raspisivanjem referenduma, a isto tako u procesu raspisivanja referenduma ne bi se smjela pristrano uključivati u formiranje stajališta građana.

Druga članica organizacijskog odbora Željka Markić je pak kazala kako su danas svakom saborskom zastupniku i predsjedniku sabora Leki poslali dopis za zamolbom da zatraže da se na dnevni red sabora uvrsti tema o raspisivanju referenduma i da se konačno odredi datum njegovog održavanja i to prije 14. prosinca kad istječe zakonski rok od šest mjeseci kojeg je postavila Europska komisija.

Bitno.net