Općinski sud u Novom Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj Nova TV mora platiti 50 tisuća kuna odštete župniku Ivanu Novaku zbog priloga koji je objavljen 8. veljače 2018. u emisiji Provjereno, donosi Narod.hr.

Odvjetnik Krešimir Mateković, inače zastupnik velečasnog Novaka, izjavio je kako su u prilogu novinara Mate Barišića iznesene tvrdnje koje su “izrazito štetne, imaju za cilj javno klevetanje, vrijeđanje i difamiranje tužitelja, te je predmetnim objavljenim informacijama tužitelju nanesena velika neimovinska šteta u vidu povreda prava osobnosti koje se očituju u povredi imena, časti, ugleda i dostojanstva tužitelja”.

Sud je zaključio kako objavljene informacije o župniku nisu istinite te nisu iznesene u dobroj vjeri. U presudi se također navodi kako je najava Ivane Parađiković, urednice i voditeljice emisije, također bila senzacionalistička i tendenciozna.

Tvrdnje Nove TV kako su u prilogu samo prenesene izjave mještana o velečasnome Novaku, ne oslobađa od odgovornosti.

U prilogu su iznesene brojne sporne tvrdnje o velečasnom Novaku. Jedna od njih je da je u pet godina službe promijenio pet skupocjenih automobila i jedan motor, zatim da prodaje crkvenu zemlju i da je tražio gotovinu na ruke. Navodi se također kako “ženama kupuje kuće”, “da je pobjegao”, “da se nalazi na odmoru, u Kanadi, u Sloveniji”.

Velečasni Ivan Novak je 22. veljače 2018. od Nove TV zatražio objavu ispravka netočnih informacija, ali Nova TV ga je dopisom obavijestila da ne mogu objaviti ispravak informacija.

U presudi se navodi kako župnik demantira sporne izjave i ističe kako Bjelovarsko-križevačka biskupija svake godine dobiva njegovo financijsko izvješće koje dan prije daje na uvid Župnom ekonomskom vijeću što dokazuje da nije istina kako nije bio transparentan.

Velečasni Novak također tvrdi kako je potpuno netočno da je iz zabave, užitka ili dokonosti mijenjao automobile, nego je od 2011. godine promijenio četiri prosječna automobila, od kojih je jedan uništen u prometnoj nesreći, a drugi, koji je bio star deset godina se kvario. Zbog toga ga je zamijenio Mercedesom B klase, također starim 10 godina, koji se također učestalo kvario, pa je naposljetku kupio Renault Megane, star dvije godine, kojim se i danas koristi. Također je demantirao da je bježao od novinara, da je prodao crkveno zemljište i kupovao ženama kuće.

Bitno.net