Izražavajući dobrodošlicu, protojerej stavrofor Slobodan Lalić vjernicima je posebno zahvalio na ljubavi i želji “da svi zajedno potvrđujemo ono jedinstvo koje sada imamo i na ovaj način čuvamo, te je i to dio onoga s čime ćemo u duhu gesla ovogodišnje molitvene osmine “doći pred Gospodina”. Podsjetio je na jubilej 1700. obljetnicu Milanskog edikta, događaja koji se na poseban način obilježava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi s obzirom na to da je car Konstantin rođen u Nišu. Istaknuo je kako kršćani trebaju biti posebno osjetljivi na patnju i bol drugih ljudi, ali isto tako živjeti u radosti i nadi koju je Krist unio u ovaj svijet. Neka ta snažna i nepokolebljiva vjera, nesebična ljubav koju trebamo imati jedni prema drugima, bude naš prinos koji ćemo pred Boga donijeti kao zahvalnost Njemu za sve što nam je dao, zaključio je.

Tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i međureligijski dijalog o. Jure Zečević nadovezujući se na prethodnika, istaknuo je važnim razmišljati o Milanskom ediktu, jer je njime car Konstantin 313. godine izjednačio položaj kršćana s drugim uvjerenjima i svjetonazorima u društvu svoga carstva. Ujedno to nam je povod da razmišljamo o sadašnjem društvenom položaju kršćana u ovo naše vrijeme, kod nas i u Europi općenito.

U tom kontekstu posebno je stavio naglasak na kršćansku kvalitetu i kakvoću. Kršćani su ne samo bili ideološki progonjeni, nego i fizički zlostavljani, ali nikada kršćanstvo nije više cvalo nego u to vrijeme napadanja, zlostavljanja, progona, mučenja. Odakle im snaga? Držim da je to zato što su dosljedno poštovali Kristova načela, jer su se zorno i vjerno držali načela evanđelja. To je naše pitanje danas. Što vidimo ako se ogledamo u tom zrcalu života Isusa Krista, u tom zrcalu evanđelja. Možemo li položiti ispit vrednovanja po tim evanđeoskim kriterijima. Car Konstantin dao je kršćanima prostora za djelovanje jer ih je poznavao po toj djelatnoj ljubavi. Stoga mislim da je naša prvotna zadaća baviti se tom našom vlastitom unutar-kršćanskom kakvoćom, našom usklađenošću ili ne usklađenošću s Gospodinom Isusom Kristom koji je prošao zemljom čineći dobro. Vratimo se svi Isusu Kristu, njegovoj poruci, njegovu sustavu vrijednosti, vratimo se njegovu načinu oživljavanja ovoga vremena, i tada ćemo iskusiti da smo jedno, poručio je Zečević.

Izabrani biskup Evangeličko-luteranske crkve Branko Berić rekao je kako se u ovih 29 godina ekumenskog hoda zagrebačkim bogomoljama vide određeni pomaci u molitvi za jedinstvo. Zar je tako teško činiti pravicu, i to upravu onu pravicu koju zahtijevamo za sebe. Teško nam je biti milosrdan prema drugima ali ne shvaćamo da i sami doslovno ovisimo o milosrđu Božjem. Trebali bismo biti svjesni da sve što jesmo i što imamo zahvaljujemo Božjem milosrđu, a ne našoj zasluzi. Bog ništa ne traži za sebe, sve što je objavio, objavio je za naše dobro, a oni nevjerne Tome bi se začudili kada bi shvatili da je hoditi s Bogom za nas najveće dobro, pomoć i osiguranje koje nam ništa i nitko ne može pružiti. Kršćani trebaju svjedočiti da je nebeski Otac poslao Spasitelja svima pa da se to tiče svih, da Otac nebeski sve ljubi istom ljubavlju kao svoga Sina. Počelo Božjeg jedinstva je međusobna ljubav Božanskih osoba. Međusobna ljubav treba biti pokretačka snaga i kršćanina, istaknuo je Berić.

Predstavnik Makedonske pravoslavne crkve protojerej Kirko Velinski rekao je da se čini da u približavanju kršćana nije puno napravljeno, no i rukovanje nije malo. Nadam se da će se buduće generacije grliti. No, to će biti samo kad ćemo u svakome čovjeku vidjeti Gospodina, poručio je.

Uime Reformirane crkve tajnik Sinode Branimir Bučanović posebno je istaknuo stav poniznosti. Riječ Božja nas potiče da ponizno hodimo s Bogom. Poniznost je stanje duha koje je povezano s onim kako mi razumijemo i živimo s Bogom. Poniznost pred Bogom daje smisao, svrhu i snagu svakome za život, rekao je, te sve pozvao da žive otvorena srca prema Bogu i bližnjemu te tako da svi zajedno gradimo Božje kraljevstvo u našoj domovine Hrvatskoj.

Tajnik Saveza baptističkih crkava u RH Željko Mraz osvrnuo se na temu dana u tjednu molitvene osmine, a ona je “Hodamo kao Isusovi prijatelji”. To je ono što nam Isus nudi, jer on kaže “niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas i ja vas nazivam svojim prijateljima”. Ako nas Isus naziva svojim prijateljima, mi trebamo potvrditi da smo prijatelji Božji, i da smo prijatelji jedni drugima. Poziv biti prijatelj Isusovim prijateljima još je jedan način poimanja jedinstva kršćana za koje molimo ovoga tjedna. Hod prema kršćanskom jedinstvu zahtijeva da hodamo smjerno s Bogom kao našim prijateljem, da hodamo povezani istim duhom kao njegovi prijatelji, rekao je Mraz.

Pastor Evanđeosko-pentekostne crkve Danijel Berković upozorio je da vjernička zajednica ni u kom slučaju nije i ne smije biti nekakva bezlična masa. Ona je skup svih nas, zbroj nas pojedinaca koji činimo vjersku zajednicu. A naša vjernička zajednica bit će onoliko zdrava i jaka koliko je zdrav i jak svaki dio te zajednice. Stoga, ispitajmo sami sebe koliko ja, vi, mi, smjerno sa svojim Bogom hodimo. Ako ćemo se tako ponašati to će biti najbolji doprinos zajedništvu kršćana, rekao je Berković.

Molitveni susret pjevanjem je obogatio Hor hrama Preobraženja Gospodnjega. (ika/bitno.net)