DSC00751

Na početku je član Nacionalnog koordinacijskog tima, Roko Perić izvijestio o tijeku prijava mjesta izjašnjavanja i izdavanja dozvola za postavljanje štandova u 750 gradova i općina diljem Hrvatske na 2000 lokacija, koliko je prijavila inicijativa “U ime obiteljI”. Perić je izvijestio kako će 80 posto lokacija biti aktivno prvoga dana izjašnjavanja, u nedjelju 21. rujna. Točan popis može se pronaći na internetskoj stranici uimeobitelji.net.

“Što se tiče U ime obitelji, sve je odrađeno, svim komunalnim uredima prijavili smo lokacije na kojima planiramo postavljati štandove te zahvaljujemo većini gradova i općina koji su bez odugovlačenja i problema izdali suglasnosti”, rekao je Roko Perić te je izdvojio dva primjera u kojima to nije slučaj.

“U drugom najvećem gradu RH, Gradu Splitu s gotovo 200 000 stanovnika nemamo od komunalnog ureda niti od gradonačelnika nikakvo rješenje kojim nam daju suglasnost da možemo postavljati štandove na prijavljene lokacije, čime su građani Splita onemogućeni od nedjelje izjasniti se o potrebi referenduma, naglasio je Perić te pojasnio: „Kako neslužbeno saznajemo u Gradu Splitu, od osamdesetak prijavljenih lokacija Grad Split je ‘U ime obitelji’ izdao dozvolu samo za njih četiri u strogom centru grada, no ona još nije stigla. To je čisti primjer onemogućavanja građana da se izjasne o potrebi raspisivanja referenduma”, naglasio je Perić.

Drugi slučaj koji je Perić izdvojio je Grad Karlovac koji je naplatio izdavanje dozvola za lokacije na kojima “U ime obitelji” planira imati mjesta izjašnjavanja. “To nije bio slučaj kod organiziranja prvog referenduma, međutim sada nam naplaćuju određeni iznos po lokacijama koje smo prijavili i time uvjetuju i onemogućavaju građane da se izjasne o potrebama raspisivanja referenduma”, rekao je Perić.

Iz inicijative se nadaju kako će to uskoro biti riješeno i da će u skladu sa zakonom i dobrom praksom građani biti u mogućnosti, i u Splitu i Karlovcu i nekim drugim sredinama gdje još U ime obitelji nema odobrenja, izjasniti se o potrebi raspisivanja referenduma.

Član Organizacijskoga odbora inicijative “U ime obitelji” Ivan Munjin govorio je o uključenosti građana u demokratske procese te je rekao: “Na internetskoj stranici ‘U ime obitelji’ prijavljuje se sve više građana koji žele volontirati i donirati. Nacionalna koordinacija raspoređuje prijavljene volontere po županijama, njihov će približni broj biti poznat sljedećega tjedna. Istodobno, „U ime obitelji“ održava treninge volontera u cijeloj Hrvatskoj kako bi sve bilo spremno za izjašnjavanje građana ove nedjelje, 21. rujna.

Krešimir Planinić, voditelj pravnoga tima “U ime obitelji” osvrnuo se na nedavne najave uvođenja moratorija na referendum. “Kako je krenulo s moratorijem i faktičnim pokušajem onemogućavanja građana za izjašnjavanje, bit će dobro ako na sljedećim izborima mi građani RH uopće budemo imali pravo glasa”, rekao je Planinić.

Planinić je napomenuo: „Svi potezi i onemogućavanja građana pokazuju da je referendumska inicijativa za promjenom Ustava i izbornog sustava jedini pravi put da bi se izborni sustav učinio pravednijim. Jednako je tako i pokazatelj da nema političke volje za promjenom da bi sposobniji ušli u Sabor“ te je dodatno naglasio: „Saborski zastupnici, ako građani odluče tako, jednostavno će morati promijeniti izborne jedinice i sniziti izborni prag, a ako to ne učine, cijela će Hrvatska biti jedna izborna jedinica s izbornim pragom od 2%.“

Članica Organizacijskoga odbora dr. Željka Markić na novinarsko pitanje o komentaru otežavanja izjašnjavanja birača i mogućem političkom dogovoru vodstava dviju najvećih političkih stranaka rekla je:

“Mi smo ušli u ovu referendumsku inicijativu zato što smo vidjeli da ne postoji politička volja da se promijeni izborni zakon koji je potpuno jasno nepošten”, kazala je dr. Markić te dodala kako je na izborima na Europski parlament dosegnuta najniža stopa glasanja birača jer izašlo tek nešto više od 20 posto birača Republike Hrvatske, onih koji žive u Hrvatskoj, i 1,5 posto hrvatskih državljana koji žive izvan Hrvatske.

“Broj birača koji izlaze na izbore od 1999. godine kada je zakon promijenjen, neprekidno pada, no to političke kaste, GONG i predsjednika Ivu Josipovića uopće ne zabrinjava”, rekla je te dodala:

“Pokušaj da se zaustavi ova referendumska inicijativa kroz najave predsjednika Josipovića da bi on mijenjao Ustav, najavu GONG-a da bi s nekim zastupnicima to isto učinio – magla je koja se koristi kako bi se zaustavila ova inicijativa. Namjera im je spriječiti činjenicu, da će ukoliko birači odluče sazvati referendum u iduća dva tjedna morati provesti volju birača na referendumu te ćemo za parlamentarne izbore 2015. godine imati preferencijalno glasanje, dopisno glasanje te mogućnost da biramo zastupnike iz mnogo šireg kruga nego što to možemo danas”, naglasila je dr. Markić.

Na novinarsko pitanje o mogućim političkim ambicijama inicijative, dr. Markić je odgovorila:

“Neprekidno naglašavanje nekog drugog razloga zbog kojeg smo mi angažirani u civilnom društvu je specifikum vezan isključivo za ovu inicijativu. Gospodin Zelić je neprekidno u medijima, no nisam čula pitanje radi li on sve ovo iz osobnog interesa, odlične plaće ili iz političkih želja za nekoliko godina”.

“Potrebno je samo pogledati što se o nama pisalo prošle godine – da smo za prošli referendum sve radili kako bismo izašli na izbore za Europski parlament na koje nismo izišli, kao i za predsjedničke izbore za koje se nisam kandidirala”, zaključila je dr. Markić.

Na upite novinara jesu li na vrijeme poslali sve zahtjeve za lokacije za potpisivanje referendumske inicijative, pojasnili su da je za Grad Split poslano još prošli tjedan. “Naš zahtjev da nam se odobri postavljanje štandova za mogućnost izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma je predan na vrijeme. Kada smo dobili informaciju da će nam od 80 javnih lokacija odobriti samo 4 ili 5 njih u strogom centru grada, u gradu s 200 000 stanovnika, odmah smo reagirali i zatražili smo njihovo očitovanje koje nismo još dobili”, kazao je Roko Perić iz Nacionalnog koordinacijskog tima komentirajući drastično smanjen broj lokacija u Splitu. Što se tiče naplaćivanja lokacija za potpisivanje referendumske inicijative u Karlovcu, istaknuo je kako su smanjivanjem od planiranog broja lokacija došli do niže cijene.

Dr. Markić je dodala: “Na koncu smo došli do samo 3 aktivne lokacije u Karlovcu za 600 kuna” te naglasila kako je takav ishod u Splitu i Karlovcu protuzakonit i protudemokratski. “To znači da onaj tko nema novca za platiti štand, ne može ga ni imati, i da oni građani u gradovima koji to naprave, ne mogu potpisati da traže referendum – to je demokracija“ upitala je dr. Markić.

Lokacije mjesta izjašnjavanja te više informacija potražite na: http://uimeobitelji.net te na društvenim mrežama: http://facebook.com/UimeObitelji, http://twitter.com/uimeobitelji.

Bitno.net