Da umjetničko nadahnuće ne bira mjesto ni vrijeme, pokazao je prošle noći nepoznati zagrebački umjetnik, čije je umjetničko čedo osvanulo jutros pred zgradom Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru, piše internetska stranica Narod.hr

Mnogi će se umjetnici složiti kako su njihova najveća djela nastala uslijed noćne kontemplacije nad čudom stvorene stvarnosti i umnog promišljanja koje se pretočilo u materijalni izričaj. Čini se da je i kod zagrebačkog umjetnika bilo tako, a sve upućuje na to kako je meditirajući nad jednim starozavjetnim odlomkom odlučio svoje djelo pokazati svekolikoj javnosti.

Radi se o opisu završetka općeg potopa, kada je Jahve sklopio savez s Noom i njegovim sinovima, uz obećanje kako više nikad neće pustiti potop na zemlju, a kao znak toga obećanja ostavio je dugu (Post 9,8-17).

Dugine boje od tada do danas u toj simbolici predstavljaju znak saveza između Boga i čovjeka, koji se sa svoje strane obvezao obdržavati naravni zakon koji je Bog postavio u čovjekovo srce.

Zagrebački umjetnik, ili više njih, vjerojatno su mislili na ovaj simbolički izričaj, kojemu su dodali novozavjetnu notu Kristove zapovijedi ljubavi “Ljubi svoga bližnjega” i duhovne šansone “Ima jedna duga cesta”.

Duga je iscrtana u kasnim noćnim satima s nedjelje na ponedjeljak na pločniku ispred Hrvatske biskupske konferencije (Ksaverska cesta 12a) od strane nepoznatih “širitelja poruka ljubavi, mira i tolerancije”.

Umjetnici su vjerojatno željeli poručiti koliko je važno danas očuvati mir, ljubav prema svakome čovjeku koji živi svoja uvjerenja i toleranciju prema kulturi u kojoj žive, a koja je obilježena i snažnom kršćanskom tradicijom.

Jedini je problem što su napravili trošak poreznim obveznicima jer su djelatnici Čistoće morali pločnik dovesti u prvobitno stanje. Ne zato što ne razumiju umjetničku poruku, nego zato što je urednost nekog grada važan dio njegove uljudbe, a umjetnička inspiracija može se pokazati i na raznim drugim mjestima, zaključuje komentar portala Narod.hr.

Narod.hr | Bitno.net